“Υπηρεσιακό απόρρητο” τα δάνεια των κομμάτων ενώ κατάσχονται σπίτια Ελλήνων για λίγα ευρώ

«Υπηρεσιακό απόρρητο» επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδας για τα δάνεια που έχουν λάβει τα πολιτικά κόμματα και αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν σε κατασχέσεις σπιτιών για μερικές δεκάδες ευρώ, έχουν στείλει τους λογαριασμούς των Ελλήνων στην εφορία για να μπορεί και εκείνη να προχωρά σε κατασχέσεις και μας έχουν όλους «φακελώσει».



Πρόκειται για μία άκρως προκλητική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα

. Είναι αυτός που προώθησε για ψήφιση τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία δόθηκε άσυλο στα διοικητικά συμβούλια των Τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή του Ιδιωτικού Τομέα του Δημοσίου, όπως τα πολιτικά κόμματα. Tο γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πώς τα δάνεια που πήραν τα κόμματα από το 1996 και μετά ήταν δανεικά και αγύριστα. Ουδέποτε αποπληρώθηκαν.

Τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων υπάρχουν ευθύνες, αλλά πολιτικοί και τραπεζίτες μεθοδεύουν το κουκούλωμα τους. Γιατί άραγε;
 Αξίζει να σημειωθεί πώς πριν μερικούς μήνες, η Τράπεζα της Ελλάδας που αρνείται σήμερα να δώσει τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν πάρει τα πολιτικά κόμματα, είχε συντάξει μία διαβαθμισμένη έκθεση χαρακτηρίζοντας αδύνατη την αποπληρωμή των υπέρογκων ποσών από τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον δύο πιστωτικά ιδρύματα (ΑΤΕ και ΕΤΕ) βρίσκονται στο «κόκκινο όριο».

 Τι ισχυρίστηκε λοιπόν η Τράπεζα της Ελλάδας με έγγραφο της που διαβιβάστηκε στη Βουλή μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Σοτυρνάρα; 

«Τα σχετικά στοιχεία που περιέχονται σε γνώση της, τα πορίσματα που εκπονούνται και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της άσκησης της εποπτικής της αρμοδιότητας δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται, σύμφωνα με τον Ν. 3601/2007, όπως ισχύει, και ειδικότερα τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου».
 Προς ενίσχυση του προκλητικού επιχειρήματος της Τράπεζας της Ελλάδας ο υπουργός κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «η σύναψη δανείων, μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και συναλλασσομένων με αυτά μερών, διακρίνεται από εξ ολοκλήρου ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εντός της ελεύθερης αγοράς, καθώς και από σχηματισμό σχετικών προβλέψεων εκ μέρους των πρώτων, για κάλυψη πιστωτικών κινδύνων».

 Τι μας λέτε κ. Στουρνάρα.

 Οι εκατοντάδες μέτοχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν πρέπει να γνωρίζουν αν οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν χριστή διοίκηση; Οι πολίτες δεν πρέπει να ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους και οι ίδιοι αναγκάζονται να πληρώνουν τα σπασμένα με δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

 Όλα πρέπει να βγουν στο φώς.

 Διαφορετικά γεννιούνται υποψίες για ένα σκάνδαλο το οποίο πολιτικοί και τραπεζίτες θέλουν να κρύψουν τη στιγμή που οι Έλληνες υποφέρουν και βρίσκονταν αντιμέτωποι με την κατάσχεση των περιουσιών τους για λίγα ευρώ.

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo