Κραυγή απο Α/ΓΕΝ προς ...τρικομματικούς: "Είμαστε άοπλοι! Πού πάτε τη χώρα; Πίσω στην τουρκική σκλαβιά;"

Δυστυχώς μέσα σε λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε ο προβληματισμός που είχαμε διατυπώσει για την απουσία του Πολεμικού Ναυτικού από το Αιγαίο και από την δυσκολία που παρουσιάζει στην πραγματοποίηση μείζονων ασκήσεων ως απόρροια των εξοντωτικών περικοπών που έχουν επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, συντήρησης πλοίων και συστημάτων και προμήθειας νέου υλικού.

Σε συνέντευξή τους στην εκπομπή "Νέοι Φάκελοι" του ΣΚΑΪ ο πρώην Α/ΓΕΝ ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης και ο πρώην Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, όσο και να προσπάθησαν να είναι συγκρατημένοι, σε ορισμένα σημεία ήταν άκρως αποκαλυπτικοί για την συστημική ζημιά που έχει προκαλέσει η τρόικα στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και καλά έκαναν.

Στις μη συμβατικές καταστάσεις δεν αρμόζουν συμβατικές συμπεριφορές. Έστω και αν αυτά για να είχαν πραγματική και όχι θεωρητική αξία έπρεπε να τα πουν ευρισκόμενοι εν ενεργεία...

Και ένας τρίτος ναύαρχος, ο πρώην Α/ΓΕΝ Φ.Δεμέστιχαν είπε απευθυνόμενος προς την ηγεσία της κυβέρνησης η οποία έχει την ευθύνη για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το αυτονόητο: "Η οικονομία θα επανέλθει κάποια στιγμή, αλλά αν χάσουμε σε κάτι - όπως έγινε στην Κύπρο - τότε δύσκολα θα μπορέσουμε να το επανακτήσουμε”.

Τα ίδια τόνισε και ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Ιωάννης Παλούμπης, που επίσης είχε καλές τοποθετήσεις για το συνολικό πρόβλημα που αντμετωπίζει το ΠΝ και η ασφάλεια της χώρας....

Και οι δύο Κ.Χρηστίδης και Κ.Μαζαράκης διεκτραγώδησαν την επιχειρησιακή κατάσταση του ΠΝ με τον πρώην Αρχηγό Στόλου να ομολογεί ότι ”Ούτε το 1/4 αυτών που πρέπει να κάνουμε για να διατηρείται η επιχειρησιακή ετοιμότητά μας δεν εκτελούμε”.

Οι δύο ναύαρχοι επιβεβαίωσαν και σε ένα άλλο σημείο αυτό που γράφαμε λίγες ώρες πριν με αφορμή την τουρκική άσκηση: "Η Ελλάδα με την διάλυση που έχει επιβάλλει η τρόικα στις ΕΔ και στο ΠΝ, αποσύρεται από το Αιγαίο , την ίδια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται παντού"

Ο πρώην Α.ΓΕΝ Κ.Χρηστίδης που ρωτήθηκε για τις τις πλόες των τουρκικών πολεμικών πλοίων μέχρι το Σούνιο είπε ότι "Αυτό που με απασχολεί είναι ότι αποκτούν πεποίθηση νίκης και αυτό είναι ενοχλητικό". Δηλαδή η μη ελληνική αντίδραση τους αποθρασύνει και τους δίνει νοοτροπία νικητή και επικυρίαρχου.

Μετά από αυτό, δε νομίζουμε ότι στο Μαξίμου πρέπει ακόμα να ομιλούν περί αξιόμαχου των ΕΔ εν μέσω κρίσης.

Αρνήθηκαν να προστατέψουν το αξιόμαχο των ΕΔ και να θέσουν βέτο στην τρόικα και θα είναι τυχεροί αν η ζημιά περιοριστεί μόνο στις διαπιστώσεις και δεν χρειαστεί στην πράξη να φανεί η "μαύρη τρύπα".

Όσο για το υλικό; Ο πρώην Α/ΓΕΝ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των μπαταριών των υποβρυχίων 209 , έστω και αν πλέον το θέμα, με επέμβαση και λύση που έδωσε προσωπικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος, έχει πάρει το δρόμο της οριστικής επίλυσής του κατά τον καλύτερο τρόπο.

Από εκεί και πέρα τα όσα είπαν για τα στελέχη είναι τα αναμενόμενα: Ο πρώην Αρχηγός Στόλου Κ.Μαζαράκης μιλώντας για τις περικοπές είπε ότι το εισόδημα των στελεχών έχει μειωθεί κατά 50% και ο Κ.Χρηστίδης τόνισε ότι "Το προσωπικό δεν νοιώθει ότι απλά αδικείται, αλλά ότι τιμωρείται".

Όταν η συζήτηση έφτασε σε μια ερώτηση που αφορούσε στη γενική θεώρηση του Πολεμικού Ναυτικού και της χώρας, το όραμά τους για το μέλλον. «Η Ελλάδα είναι ιδέα», είπε ο επίτιμος Α/ΓΕΝ Κ.Χρηστίδης και γνωρίζουμε ότι πράγματι το πιστεύει αγνά και με έναν τρόπο δημιουργικό και παραγωγικό..

Στην εκπομπή μίλησε και ο νυν Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Ε.Αποστολάκης, ο οποίος χωρίς να αρνηθεί τα προβλήματα, υποστήριξε ότι όλα τα θέματα που έθεσαν οι δύο Αρχηγοί βρίσκονται σε φάση επίλυσης.

Εκτός βέβαια από το ζήτημα του ηθικού του προσωπικού για το οποίο είπε πως είναι θέμα του Αρχηγού παίρνοντας επάνω του την ευθύνη για το ζήτημα και ρίχνοντας και κάποια έμμεση μομφή στον προκάτοχό του Κ.Χρηστίδη.

Για το ζήτημα των υποβρυχίων 214 εξέφρασε τη πίστη ότι θα βρεθεί λύση για την παραλαβή τους. O Aρχηγός είναι από τους οπαδούς της ομαλής προσέγγισης του προβλήματος χωρίς να υπάρξει άμεση ρήξη με τον Ι.Σάφα στα ΕΝΑΕ, καθώς κρίνει ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε την παραλαβή των υποβρυχίων και νομίζουμε ότι έχει δίκιο...

Για το θέμα των μπαταριών των υποβρυχίων 209 ανακοίνωσε ότι το θέμα είναι στην τελική φάση επίλυσης.

Για τα ΑΦΝΣ ότι εξετάζεται το θέμα λήζινγκ από τη Γαλλία αλλά πρόσθεσε ότι "Κι άλλες λύσεις είναι ανοιχτές", εννοώντας τη βελτιωμενη αμερικανική πρόταση για τα P-3C Orion, η οποία έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Δεν είναι ακόμα φαβορί, αλλά δεν είναι και "χαμένη" όπως ήταν πριν δύο μήνες.

Μίλησε ακόμη και για την ένταξη των δύο FREMM στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ, ένταξη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών δύο μηνών.

Γενικά η εμφάνιση του Αρχηγού ήταν καλή και μετρημένη, Εμπνέει εμπιστοσύνη ο νέος Α/ΓΕΝ, το έχουμε ξαναπεί...


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo