Ο Γιάννος Παπαντωνίου ...μισό βήμα πριν τον...Κορυδαλλό!

Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ τραπεζικοί λογαριασμοί οκτώ αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και ενός πολιτικού υπαλλήλου, που χειρίστηκαν εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργίας Παπαντωνίου

Σε αναμμένα κάρβουνα θα πρέπει να βρίσκεται ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς τα έργα και οι ημέρες του στο υπουργείο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο τόσο των εισαγγελικών αρχών, όσο και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Τα «πάρτι» με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα δε ήταν δική του ανακάλυψη, όμως όπως έχουν υποστηρίξει αρκετοί αξιωματούχοι που βρίσκονταν επί ημερών του στο Υπουργείο, ο Παπαντωνίου ξεπέρασε κάθε όριο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα όσα είχε δηλώσει το Δεκέμβριο του 2012 ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Ευάγγελος Βασιλάκος: «Όλες οι συμβάσεις είναι προβληματικές, όμως η σύμβαση για τα υποβρύχια που υπεγράφη το 2002 επί υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου είναι χειρότερη και από του Άκη».

Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο πρώην γενικός διευθυντής, λόγω μιας συγκεκριμένης αλλά πιθανότατα όχι τυχαίας πρόβλεψης της σύμβασης, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 30 εκατ. ευρώ παραπάνω!
Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα το περιστατικό αυτό θα είχε σίγουρα πολιτικές συνέπειες, ωστόσο η κυβέρνηση Σημίτη, όπως και σε όλα τόσα σκάνδαλα, εποίησε την νήσσα...
Ωστόσο, φαίνεται πως έστω και αργά, έφτασε πλέον η ώρα για τον κ. Παπαντωνίου να έρθει αντιμέτωπος με τις βαρύτατες ευθύνες του.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ, που ήδη ερευνούν την «αμαρτωλή διοίκηση» Παπαντωνίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ζήτησαν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών εννέα υψηλόβαθμων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι υπηρετούσαν σε καίριες θέσεις και συμμετείχαν στις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, πρόκειται για δύο πλοιάρχους, τέσσερις αντιπλοιάρχους , δύο υποναυάρχους και έναν πολιτικό υπάλληλο, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό τριών γερμανικών υποβρυχίων τύπου 209.

Το σχετικό έγγραφο για το άνοιγμα των λογαριασμών διαβιβάστηκε ήδη στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και πλέον οι ελεγκτές αναμένουν τα αποτελέσματα για τις καταθέσεις των ελεγχόμενων προσώπων.

Παραμένει ανοιχτό και το «μέτωπο» για τη λίστα Λαγκάρντ

Από παντού «βάλλεται» ο πρώην υπουργός, καθώς η εμπλοκή της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου στη λίστα Λαγκάρντ εξακολουθεί να είναι υπό διερεύνηση από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαντωνίου είχε δηλώσει αρχικά ότι αγνοούσε την ύπαρξη λογαριασμού της συζύγου του στην HSBC, ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι τα μισά από τα χρήματα του λογαριασμού αυτού είναι δικά του.

Το θράσος μάλιστα του κ. Παπαντωνίου ήταν τέτοιο που πριν την αναγκαστική παραδοχή απειλούσε με αγωγές, όσους έκαναν λόγο για λογαριασμό στην HSBC.

Ο πρώην υπουργός κλήθηκε πρόσφατα από το ΣΔΟΕ να δώσει εξηγήσεις για τον επίμαχο λογαριασμό, καθώς και για τις δηλώσεις πόθεν έσχες από το 1999.
Βέβαια, ο κ. Παπαντωνίου επέλεξε να μην εμφανιστεί και αντ' αυτού έστειλε το λογιστή του.

Ευτυχώς για την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά δυστυχώς για τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη, οι προσπάθειές του δεν φαίνεται να αποδίδουν...


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo