O Γιουνκέρ προειδοποιεί: Κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη!

Αναζωπύρωση εχθρικών συναισθημάτων εντός της Ευρώπης και απομάκρυνση από το όραμα ευρωπαϊκής ενοποίησης εξαιτίας της κρίσης

Γιουνκέρ: Κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη Απαισιόδοξος για την ειρήνη στην Ευρώπη εμφανίζεται ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Μιλώντας στο Spiegel κάνει λόγο για αναζωπύρωση εχθρικών συναισθημάτων εντός της Ευρώπης και απομάκρυνση από το όραμα ευρωπαϊκής ενοποίησης εξαιτίας της κρίσης.

«Μπορεί πλέον και να σφάλλει όποιος θεωρεί πως έχει απομακρυνθεί το ερώτημα ειρήνης και πολέμου στη γηραιά ήπειρο», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ.

Η επίθεση ορισμένων γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα, οι σβάστικες στην Αθήνα κατά την επίσκεψη Μέρκελ, και η αντιγερμανική ρητορική στην ιταλική προεκλογική περίοδο «έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που θα πίστευε κανείς ότι είχαν εκλείψει», σημειώνει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup.

«Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μία κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί “χάνουν το δρόμο” με “μικρές” σκέψεις εθνικού συμφέροντος. (…) Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν αυτή εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές. Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που κανείς θα πίστευε ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την ήπειρο».

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup χαρακτηρίζει μονόδρομο τις δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλείς, και τονίζει ότι δεν επιτρέπεται να ακολουθεί κανείς λάθος πολιτική από φόβο μήπως δεν επανεκλεγεί.

Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι του ζητήθηκε και δέχθηκε να υποστηρίξει την Άνγκελα Μέρκελ. «Αισθάνομαι πολύ κόντά στους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και την καγκελάριο» είπε στο περιοδικό.

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo