Ερβέ Φαλσιανί: Ο άνθρωπος που υπέκλεψε απο τη HSBC τα ονόματα που μπήκαν στη Λίστα Λαγκάρντ!

Ερβέ Φαλσιανί, ο άνθρωπος που οι τραπεζίτες της Ελβετίας θέλουν τη...κεφαλή του επι πίνακι! Μπορεί οι Ελβετοί θέλουν να τον...σταυρώσουν, αλλά η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν πρόκειται να τον εκδόσει! Καθ' ό,τι είναι ...δικός τους πράκτορας!

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο», ο γαλλοϊταλός τεχνικός των κομπιούτερ συνεργάζεται στενά με τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες για τη δίωξη εγκλημάτων όπως ξέπλυμα χρήματος, οικονομικά και φορολογικά εγκλήματα, διαφθορά, ακόμη και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα, η ισπανική Δικαιοσύνη εξετάζει το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του 41χρονου Φαλσιανί, ο οποίος μεταξύ 2006 και 2008, αντέγραψε τα ονόματα και τις κινήσεις, από περίπου 130.000 καταθέσεις πελατών της HSBC όπου και εργαζόταν.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε διατεθειμένος να πουλήσει τη λίστα του είτε στις ελβετικές Αρχές είτε σε μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών, με αποτέλεσμα να βρεθεί διεθνώς καταζητούμενος. Την 1η Ιουλίου 2012 κατέφυγε στην Ισπανία, όπου συνελήφθη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ελ Μούντο», θεωρείται πλέον «ενεργός συνεργάτης» των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών και για τον λόγο αυτόν αποφυλακίστηκε με όρους τον Δεκέμβριο, καθώς συνεργάζεται με ειδικούς για την εκμετάλλευση των τεραστίων ποσοτήτων δεδομένων που έχει παράσχει.

Οπότε, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφασίσει την έκδοσή του, η κυβέρνηση της Μαδρίτης είναι αποφασισμένη να προβάλει βέτο και να μην υποχωρήσει στις έντονες πιέσεις των ελβετικών Αρχών.

Οι Ισπανοί εισαγγελείς που εξετάζουν την υπόθεση Φαλσιανί, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναγνωρίζουν ότι «απέκτησε πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, τις αντέγραψε και τις επεξεργάστηκε», έτσι ώστε να έχει κάποια δεδομένα «ακόμη και πιο ακριβή από όσα διέθετε η HSBC».

Αναγνωρίζουν επίσης ότι «η αρχική πρόθεση του Φαλσιανί ήταν να τις εμπορευθεί» αλλά δεν διαπιστώνεται τίποτα «πέρα από την απλή του πρόθεση».

Η εισαγγελέας Ντολόρες Ντελγκάδο τονίζει σε έκθεσή της ότι οι μόνοι που θα λάβουν τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι οι Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών. Ετσι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνται οι όροι για την έκδοσή του.

Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo