Κύπρος: Στην κόψη του ξυραφιού η συμφωνία του Eurogroup

Aυτή την ώρα πραγματοποιείται εκτάκτως στην Κύπρο το υπουργικό συμβούλιο στον απόηχο της απόφασης του Εurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Στην κόψη του ξυραφιού μοιάζει να είναι η ψήφιση των μέτρων που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες από το κυπριακό κοινοβούλιο, καθώς κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό το Νίκο Αναστασιάδη το Σάββατο τα κόμματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται εκτάκτως στην Κύπρο το υπουργικό συμβούλιο στον απόηχο της απόφασης του Εurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει τα σχετιζόμενα με τις πρόνοιες του προγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup νομοσχέδια. Η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού θα γίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα Κυριακή το απόγευμα στις 16.00

Δεν πήραμε απάντηση για το αν υπάρχει περιθώριο αναβολής της Ολομέλειας, σχολίασε το Σάββατο, ο γγ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Στόχος είναι να εξοντώσουν την Κύπρο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Για ύπαρξη σκιών στην απόφαση που ελήφθη, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Δε θα συναινέσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου.

Η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

«Η Κύπρος είχε να επιλέξει «το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας ή το σενάριο μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε το Σάββατο σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε το Σάββατο ότι δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις και πως δεν υπήρχαν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, που καλείται να ψηφίσει σε νόμο εκτάκτως αύριο η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει διαβιβαστεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τέλος επί των καταθέσεων που κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία, που ανέρχεται για κάθε ευρώ καταθέσεως μέχρι 100.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία την 17ην Μαρτίου 2013, στο 6,75%, και για κάθε ευρώ πάνω από εκατόν χιλιάδες στο 9.99%.

Εν τω μεταξύ, το αργότερο έως αύριο Καθαρή Δευτέρα αναμένεται στη Μεγαλόνησο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo