Η Τρόικα απαιτεί νέα μέτρα τον Ιούνιο, εξοργίζοντας τον Σαμαρά!

Οι τροϊκανοί πήγαν μιάμιση ώρα μετά το ραντεβού και άρχισαν τις υποδείξεις!

Γράφει ο Χάρης Κ. Λαζαρόπουλος

Συμφώνησαν ότι δεν συμφωνούν σε ό,τι αφορά στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και στις αποκρατικοποιήσεις αφ' ενός ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και αφ' ετέρου η τρόικα, όπως άλλωστε σας ενημερώσαμε από το μεσημέρι.

Η συνάντηση άρχισε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση λόγω της προηγούμενης κρίσιμης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αιφνιδίως στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, τον πρόεδρο του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο και την πρόεδρο του ΟΑΕΕ κ. Γεωργία Κοτίδου.

Μετά το σκληρό ροκ της τρόικας για το μείζον ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών, οπότε αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, οι εκπρόσωποι των δανειστών ανέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος με «άγριες διαθέσεις». Αφού ανέτρεψαν κάθε συνεννόηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου (σ.σ. στη σύσκεψη του Σαββάτου) και υπέβαλαν στο καψώνι της... αναμονής τον συνήθως αυστηρό με τους χρόνους, τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, φαίνεται πως δεν είχαν ορέξεις για συζητήσεις κι έδωσαν οδηγίες.

Έδωσε... προφορικές εξετάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «τροϊκανοί» ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να τους ενημερώσει «χαρτί και καλαμάρι» για όλους τους στόχους και τις ευθύνες που του ανέθεσαν στην προηγούμενη συνάντησή τους τόσο για το υπουργείο στο οποίο προΐσταται όσο και για τα άλλα. Ταυτοχρόνως εμφανίστηκαν κάθετοι σε ό,τι αφορά στις απολύσεις που έχουν ζητήσει.

Όπως μας μετέφερε κυβερνητική πηγή, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ άκουσαν μεν ότι υπάρχουν επτά χιλιάδες επίορκοι αλλά φαίνεται πως ζήτησαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση αυτών κι επιπλέον τριών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων όπως έχει συμφωνηθεί από την αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι η εβδομάδα που αρχίζει θα χαρακτηριστεί κατ' αρχήν από φόρτο εργασίας για τον κ. Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη. Οι δύο υπουργοί έχουν 48 ώρες για να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην τρόικα σχετικώς με τα νέα οργανογράμματα στο Δημόσιο, τις εφεδρείες και τις απολύσεις.

Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο πιεστικό αφού πρέπει να κλείσουν τα θέματα που διαπιστώνει η τρόικα ότι παραμένουν ανοικτά πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, το αργότερο την Τετάρτη. Άλλωστε, από τις αναφορές των «τροϊκανών» εξαρτάται πώς θα εμφανισθεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Κυβερνητικός παράγοντες εκτιμούσε ότι ένας λάθος χειρισμός από την πλευρά του κ. Στουρνάρα δεν αποκλείεται να γίνει αφορμή να διαρραγεί ο έως σήμερα ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας που διαθέτει με τον πρωθυπουργό, μετά και τις γκρίνιες για τις ποινικές διώξεις εναντίον των κ.κ. Τάκη Αθανασόπουλου και Γ. Μέργου.

Αποκρατικοποιήσεις και χαράτσια

Το δεύτερο «αγκάθι» της συνάντησης ήταν η πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν ότι δεν ανέμεναν να πληροφορηθούν πως παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αφού -άλλωστε- επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη αλλά τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας. Μάλλον η κυβέρνηση πιάστηκε αδιάβαστη σ' αυτό το θέμα.

Με τα μάτια στα ρολόγια και το φόβο μην συγκεντρωθούν εκατομμύρια «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα, οι «τροϊκανοί» φέρονται να άγχωσαν τον κ. Στουρνάρα με παραινέσεις για περισσότερη δουλειά και να ολοκληρώσει την ενημέρωση ως τις έξι.

Έδωσαν μάλιστα και μια... «παραγγελιά». Σχετικώς με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και το χαράτσι των ακινήτων η τρόικα απέρριψε κάθε σκέψη και δήλωση που έχει γίνει από την κυβερνητική πλευρά. Θεωρούν ότι «διασφαλίζονται καλύτερα τα έσοδα με την πληρωμή αυτών των φόρων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ», γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση πήρε εντολή να παρατείνει το συγκεκριμένο μέτρο επ' αόριστον.

Παραγγέλνουν νέα μέτρα

Το κερασάκι στην τούρτα αφορά στην πιθανότητα να ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα τον Ιούνιο. Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν ότι γίνεται νέα αποτίμηση του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015-2016. Με απλά λόγια διαπιστώθηκε νέα «τρύπα» που φθάνει από 2,3 δισ. ευρώ έως 4 δισ. ευρώ γι' αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών παρήγγειλαν στον υπουργό Οικονομικών να βρει τρόπο είτε να καλυφθεί αυτή η «τρύπα», είτε να λάβει νέα μέτρα σε τρεις μήνες.

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Ν.Δ. ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας ενώ σήμερα η τρόικα φαίνεται να ακυρώνει αυτή τη δέσμευση. Η συμπεριφορά αυτή των «τροϊκανών» έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στον κ. Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα φέρεται να είπε σε συνεργάτη του ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.

Ως την Πέμπτη αυτό το ρεπορτάζ φαίνεται πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον...


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo