Και οι ίδιοι οι Βρετανοί εναντίον του Κάμερον για τα Παρθενώνεια Μάρμαρα!

Αντιδράσεις και στη Βρετανία κατά του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τις δηλώσεις του αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Επικρίσεις και στο εσωτερικό της Βρετανίας δέχεται ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά την άρνησή του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και για το γεγονός ότι τα αποκάλεσε ...Ελγίνεια!

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ταξίδι του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συσχέτισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα με το ινδικό διαμάντι Κοχ-ι-Νορ, που επίσης βρίσκεται στο Λονδίνο.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το διαμάντι των 105 καρατίων διαμάντι που αποτελεί σήμερα μέρος των κοσμημάτων του στέμματος, είναι "πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν αποκτηθεί με πολύ διαφορετικούς τρόπους", δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρει το ΒΒC.

Η ονομασία τους δεν είναι "Ελγίνεια" διαμαρτύρεται και ο Εντι Ο' Χάρα πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και πρώην βουλευτής.

"Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συσχετίζει δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, όπως είναι ο Κοχ-ι-Νορ και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς και το ότι τα αποκαλεί "Ελγίνεια" δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει πόσο απλοϊκή και ανεπαρκής έννοια είναι η "επιστροφή" είπε ο Ο΄Χάρα, πρώην βουλευτής των Εργατικών.

Eπανέλαβε, εξάλλου, πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UΝΕSCO και ότι η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη πολιτισμού απέναντι σε έναν βανδαλισμό.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου συμφώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό ως προς το ότι στο Λονδίνο τα βλέπει περισσότερος κόσμος.

Να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια και το ίδιο το Μουσείο δεν αναφέρει πλέον τα Γλυπτά ως "Ελγίνεια", αναγνωρίζοντας ότι έτσι παρερμηνεύονται γι΄ αυτό και τα αποκαλεί "Παρθενώνεια γλυπτά".

Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo