Ο Βενιζέλος μετά το..."Ολα ήταν λάθος", δεν κρατιέται για ανασχηματισμό!

Δηλώνει έτοιμος να ορκιστεί Αντιπρόεδρος και μοιράζει υπουργεία. -Αμηχανία στο Μαξίμου και οργή στην Κ.Ο της Ν.Δ.

Μέσα στα πολλαπλά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί ο Α. Σαμαράς εντάσσεται και η βουλιμία για την εξουσία, που χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλο, ο οποίος δεν συμμετέχει επισήμως στην κυβέρνηση, εδώ και 8 μήνες, με αποτέλεσμα να έχει αναπτύξει στερητικό σύνδρομο.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Βενιζέλος χρειάζεται τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει συσπειρωμένη την κοινοβουλευτική του ομάδα. Άλλωστε οι κινήσεις αμφισβήτησής του, από στελέχη όπως ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, σταμάτησαν προσωρινά, μπροστά στο ενδεχόμενο του ανασχηματισμού.

Η αίσθηση ότι ο κ. Βενιζέλος κυριολεκτικά ''δεν κρατιέται'' είναι διάχυτη και κορυφώθηκε στη συνέντευξη του στο Mega, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ουσιαστικά προανήγγειλε τον ανασχηματισμό.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί σφόδρα να μπει στην κυβέρνηση ως Αντιπρόεδρος, σε ρόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου.

Ο κ. Σαμαράς, που φοβάται ότι θα δημιουργηθούν τριβές και συγκρούσεις με υπουργούς που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο με κάθε τρόπο.

Γνωρίζει ότι αν υπάρχει ένας πολιτικός αρχηγός με κάκιστη εικόνα στην κοινωνία, αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος και φοβάται ότι η συμμετοχή του στην κυβέρνηση ενδέχεται να λειτουργήσει ως βαρίδι. 

Προς το παρόν ο κ. Σαμαράς έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον κ. Κουβέλη , που εμφανίζεται αρνητικός στο να καταλάβει και αυτός θέση Αντιπροέδρου. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την άρνηση Κουβέλη ως επιχείρημα, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο Βενιζέλου στην κυβέρνηση.

Τα πράγματα όμως είναι περισσότερο πολύπλοκα και αναμένεται να δημιουργηθούν τριβές, αφού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικά μοιράζει ...υπουργεία!

Έχει επικοινωνήσει με 10 τουλάχιστον Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους οποίους έχει διαμηνύσει την πρόθεσή του να τους προτείνει είτε για θέση υπουργού είτε για θέση υφυπουργού.
Ταυτόχρονα διαμηνύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Εργασίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης που θα ''σπάσει'' και θα διαχωριστεί από τον τομέα των μεταφορών και των υποδομών.

Το Μαξίμου παρακολουθεί με αμηχανία τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου, προσπαθώντας να μην δημιουργηθούν τριβές που μπορεί να οδηγήσουν και σε κυβερνητική κρίση.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τους βουλευτές της Ν.Δ, που είναι κυριολεκτικά έξαλλοι.

'' Δεν μπορεί να κάνει ανασχηματισμό κάποιος που έχει το 5%,'' ακούγεται από στελέχη της Ν.Δ, ενώ για κάποιους άλλους βουλευτές, η συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου αυξάνει τη δυσανεξία τους για την υποχρεωτική συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του έχουν αποδοκιμασθεί από την κοινωνία, θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και η ταύτιση της Ν.Δ μαζί τους, προκαλεί ανεπανόρθωτη φθορά.

Κάποιοι άλλοι μάλιστα, υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι αν δεν υπήρχαν οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και απαιτούν κυβερνητική σταθερότητα, ο κ. Βενιζέλος θα είχε ήδη παραπεμφθεί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo