Ο Μπερλουσκόνι αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη! Καταργούν τη τρόικα οι Γερμανοί;

Τρεις σοβαρές γερμανικές εφημερίδες θέτουν για πρώτη φορά ζήτημα διάλυσης τη τρόϊκα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) και βγάζουν ουσιαστικά στην επιφάνεια ένα θέμα που συζητείται εδώ και τέσσερις μήνες στο παρασκήνιο των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Την διάλυση του σχήματος που συντονίζει τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης, την έχει θέσει κατά κύριο λόγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αποψινά δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των γερμανικών εφημερίδων Suddeutsche Zeitung, Der Handelsblatt και Die Welt.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, η ανεξαρτησία της ΕΚΤ έχει τεθεί σε δοκιμασία, καθώς πολλές πλευρές εκτιμούν ότι ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της υπονομεύεται από τις πολιτικές πιέσεις.

Είναι βέβαιο ότι οι ιταλικές εκλογές και πάνω απ'όλα ο Σ.Μπερλουσκόνι που έχει ζητήσει να αποκτήσει πραγματικό ρόλο εγγυήτριας τράπεζας των χρεών της ευρωζώνης η EKT, έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις αυτές.

Οι υπέρμαχοι της παραμονής της τράπεζας στην Τρόικα επιχειρηματολογούν ότι οι άλλοι δύο εταίροι (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι, ενώ υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της ΕΚΤ θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια διάσωσης του ευρώ.

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ακόμη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται μεταξύ εκείνων, οι οποίοι επιθυμούν την αποχώρηση από την Τρόικα, ενώ η οικονομική Handelsblatt υποστηρίζει ότι η ανησυχία στο εσωτερικό της ΕΚΤ σχετικώς με την προοπτική παραμονής ή εξόδου από την Τρόικα αυξάνεται διαρκώς.

Πρακτικά πρόκειται για την έναρξη της διαμάχης ως προς το αν θα αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο η ΕΚΤ και αν θα μειωθεί ο ρόλος του ΔΝΤ ή θα πάμε σε μείζονες κρίσεις με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά...

Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo