Ούγκο Τσάβες: Τον δηλητηρίασαν;

Οι Αρχές της Βενεζουέλας σκοπεύουν να καταφύγουν σε επίσημη έρευνα της εκδοχής για την πιθανή δηλητηρίαση του Προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες, δήλωσε ο Νίκολας Μαντούρο, που εκτελεί τα καθήκοντα του Προέδρου της Βενεζουένας, στο τοπικό τηλεοτικό κανάλι «Telesur»

Σύμφωνα με τον Μαντούρο, η δηλητηρίαση στάθηκε η αιτία της γρήγορης ανάπτυξης του καρκίνου και του θανάτου του Προέδρου.

Εν τω μεταξύ, η Βενεζουέλα πρόκειται να ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι ο καρκίνος του τέως προέδρου, Ούγκο Τσάβες, ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης από τους εχθρούς του στο εξωτερικό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης βλέπουν αυτές τις κατηγορίες ως μια τυπική θεωρία συνωμοσίας της «νοοτροπίας Τσάβες», η οποία έχει ως στόχο να τροφοδοτήσει τους φόβους για «ιμπεριαλιστικές» απειλές στο σοσιαλιστικό σύστημα της Βενεζουέλας και να αποσπάσει τους ανθρώπους από τα καθημερινά τους προβλήματα.

Ο ίδιος ο Τσάβες, αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο το 2011, είχε δηλώσει ότι πιθανώς «να τον είχαν δηλητηριάσει ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος τελεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου, υποσχέθηκε ότι θα διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς, τους οποίος ο ίδιος ο Τσάβες είχε εκφράσει αφότου είχε διαγνωστεί με τη νόσο το 2011.
«Θα επιδιώξουμε την αλήθεια», δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας. «Διαισθανόμαστε ότι ο Τσάβες είχε δηλητηριαστεί από σκοτεινές δυνάμεις που τον ήθελαν εκτός πορείας». Επιστήμονες από άλλες χώρες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια κρατική επιτροπή προκειμένου να εξετάσουν τις κατηγορίες, είπε ο Μαδούρο.

Ο Μαδούρο, 50 ετών, τον οποίο ο ίδιος ο Τσάβες είχε επιλέξει ως τον διάδοχό του, τελεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου μέχρι τις εκλογές στις 14 Απριλίου, όπου και θα είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο Μαδούρο προσπαθεί σθεναρά να κρατήσει την προσοχή των ψηφοφόρων επικεντρωμένη στον Τσάβες, να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να επωφεληθεί της θλίψης που έχει προκαλέσει ο θάνατος του τέως προέδρου στα εκατομμύρια των οπαδών του.

Η προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στο να σκιαγραφεί τον Μαδούρο –ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείων- ως αναρμόδιο για τη θέση του προέδρου και εκμεταλλευτή του θανάτου του Τσάβες.

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo