O ΓΑΠ επιστρέφει και ...όλο το ΠΑΣΟΚ τρέμει!

Τι συνέβη στο ΠΑΣΟΚ κι αποφάσισε να παραστεί ο Παπανδρέου! Οι αναφορές, οι θέσεις και η κριτική των στελεχών ώθησαν τον πρώην πρωθυπουργό να προσέλθει στο συνέδριο του Κινήματος

Γράφει ο Χ.Κ. Λαζαρόπουλος

Νέες πολιτικές ισορροπίες και νέα πρόσωπα συνθέτουν το σκηνικό που διαμορφώνεται στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο αποκορύφωμα του κρισιμότερου συνεδρίου της ιστορίας του.

Από την ώρα που άρχισε η διανομή του εντύπου 52 σελίδων με τις απαντήσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου προς τον κ. Κώστα Καραμανλή για τις συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Μάιο του 2010, όλοι περίμεναν πως θα «ανάψουν» τα αίματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός διαμήνυσε από την Κωνσταντινούπολη ότι θα επισπεύσει την επιστροφή του προκειμένου να παρέμβει στο συνέδριο, ίσως πριν από την ομιλία του προέδρου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Τελικά ο κ. Παπανδρέου έφθασε λίγο πριν από τις 19:00' την ώρα που βρισκόταν στο βήμα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Δείτε τη φωτογραφία που τράβηξαν οι φωτορεπόρτερ. Μόλις εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός πολλοί από τους συνέδρους σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν.

Εν όψει της εκλογής 120 μελών στη νέα Κεντρική Επιτροπή διαμορφώνονται νέες ομάδες μέσα στους κόλπους του Κινήματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κ.κ. Πάρις Κουκουλόπουλος και Στέλιος Σπάθης αποτελούν τους δύο ισχυρούς εκφραστές της ηγετικής ομάδας.

Ο Καρχιμάκης και οι "υφυπουργοί"

Τον ρόλο εκφραστή της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» πήρε ο απερχόμενος γραμματέας κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος πέτυχε και πολιτική συμμαχία με την αποκαλούμενη ομάδα των «υφυπουργών» εν όψει των εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή. Όταν λέμε «υφυπουργούς» εννοούμε τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Πεταλωτή, Θάνο Μωραΐτη, Μανώλη Όθωνα και Γιάννη Δριβελέγκα.

Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε προσπάθεια ανασύσταση «παπανδρεϊκού» μπλοκ στο ΠΑΣΟΚ γι' αυτό και υπήρξε ένα σαφές μήνυμα την ώρα που κάποιοι διένειμαν το εγχειρίδιο του πρώην πρωθυπουργού σε συνέδρους.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, ο κ. Γιάννης Πέππας σχολίασε με αυστηρό ύφος για τις πολιτικές συμμαχίες της τελεταίας στιγμής λέγοντας: «Οι ευθύνες για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ έχουν ονοματεπώνυμο: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Σωκράτης Ξυνίδης». Ο κ. Πέππας τους κάλεσε να επιστρέψουν στο κόμμα για να πληρώσουν το ρεύμα και να απολύσουν τους εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ.

Στους διαδρόμους έλεγαν ότι η αναμέτρηση για τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής θα έχει ιδιαίτερη χαρακτήρα ρήξης και θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι αποκαλούμενες «τάσεις».

Σε μία ομάδα που δεν αντιτίθεται στις αποφάσεις του κ. Βενιζέλου αλλά δεν συμφωνει με όλες τις αποφάσεις του συμμετέχουν οι κ.κ. Στέλιος Αγγελούδης, Τόνια Αντωνίου, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Βασίλης Γερανίδης και Νίκος Σαλαγιάνης. Εξ αιτίας μιας διαφωνίας επί του διαδικαστικού έχει διαμορφωθεί μια ακόμα ομάδα η οποία αποτελείται από το δίδυμο των κ.κ. Νίκου Ανδρουλάκη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Αριστερή Πρωτοβουλία, Τσιόκας, Τζιόλας

Πιο κοντά στους «σπαρτιάτες» του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου (της αποκαλούμενης «Αριστερής Πρωτοβουλίας) βρίσκονται οι «βορειοελλαδίτες», δηλαδή ο κ. Χάρης Τσιόκας και ο κ. Λευτέρης Τζιόλας. Όπως φαίνεται από τα τακτικά άρθρα του κ. Τσιόκα στο "Newsbomb.gr" γίνεται απαιτητό από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να λάβει σοβαρά υπ' όψιν της τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά και να προχωρήσει σε ιδεολογικό προσδιορισμό των αρχών και των αξιών επί των οποίων θα κινηθεί το κόμμα.

Με πιο απλά λόγια ο κ. Παναγιωτακόπουλος δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει λόγο ύπαρξης μόνο εφόσον υπηρετεί το λαό και την κοινωνία» και πρότεινε τη σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με προοδευτικό πρόσημο.

Τα παλιά στελέχη

Το ψηφιδωτό των απόψεων, των τάσεων και των νέων ισορροπιών συμπληρώνουν οι τοποθετήσεις παλαιών, προβεβλημένων και παραδοσιακών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ξεκαθάρισαν τη θέση τους. Η παρουσία τους μάλιστα αποτέλεσε αφορμή, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, να αντιδράσει ο κ. Παπανδρέου και να προσέλθει στο συνέδριο.

Ας δούμε τι είπαν τα στελέχη:

Γιάννης Καψής: «Στην πανστρατειά κραυγάζω παρών. Κεντροαριστερά είναι το ΠαΣοΚ και όσοι πιστοί προσέλθετε. Κουρασμένα παληκάρια που χρωστάνε τα πάντα στο ΠαΣοΚ κατεβαίνουν από το τραίνο. Μερικοί σύντροφοι αλληθωρίζουν προς το συνοθύλευμα της αριστερής κωλοτούμπας. Αυτό που φοβάμαι είναι ένα σίκουελ της ταινίας "Ο Σαρλό δικτάτορας". Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος να είναι 30άρης», δήλωσε το παραδοσιακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τη Νίκαια εξαπολύοντας ευθείες αιχμές σε όσους προτίμησαν την απουσία από την πολιτική ζύμωση.

Χρήστος Παπουτσής: Ζήτησε «καθαρό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα» και προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει μέλλον σε ένα ευέλικτο κόμμα που έχει βάλει όρια στα αριστερά του και κοιτάει προς τα δεξιά του». Χαρακτηριστική ήταν η αιχμή του εναντίον της πολιτικής Παπανδρέου. Τόνισε ότι το Μνημόνιο «δεν είναι ιδεολογία μας, η ιδεολογία μας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός στη σύγχρονη εκδοχή του».

Δημήτρης Ρέππας: Ο επικεφαλής της παλιάς ομάδας των «λοχαγών» δεν μάσησε τα λόγια του. «Έχουμε σήμερα ένα ΠαΣοΚ σε πολλά εισαγωγικά» υπογράμμισε και πρότεινε δοθεί ψήφος ανοχής στην κυβέρνηση αφού αναθεωρηθεί η αντιλαϊκή πολιτική της σε κρίσιμους τομείς. «Χρειαζόμαστε τέσσερις προυποθέσεις για την ανάκαμψη: Απαρασάλευτο δόγμα ότι εμείς ανήκουμε στο ΠαΣοΚ, όχι το ΠαΣοΚ σε εμάς. Πρώτα η Ελλάδα, μετά το κόμμα», σχολίασε.

Φώφη Γεννηματά: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πάει σε νέες εκλογές. Όμως δεν ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ. Στηρίζουμε επιλογές με αριστερό πρόσημο, για την άμεση ανακούφιση των πιο αδύναμων, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Η συμβολή μας είναι η συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις στην κορυφή και η κοινωνική συναίνεση στη βάση» επισήμανε η κ. Γεννηματά. Σχολίασε μάλιστα: «Κάναμε την αυτοκριτική, αλλά άλλο η αυτοκριτική και άλλο η ισοπέδωση».

Κώστας Σκανδαλίδης: Ο τελευταίος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ανδρέα Παπανδρέου βγήκε εκτός εαυτού και υποστήριξε: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ή θα ανασυγκροτήσουμε τον προοδευτικό χώρο ή θα ζήσουμε το κύκνειο άσμα μιας παράταξης που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή για πάνω από 30 χρόνια». Ζήτησε παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά αλλά επανακαθορισμό της προγραμματικής συμφωνίας.

Παντελής Οικονόμου: Το στέλεχος που χαρακτηρίστηκε διαχρονικά από τις αριστεροκεντρικές και φιλολαϊκές απόψεις του επισήμανε ότι «το ΠαΣοΚ θα πρέπει άμεσα να θέσει τις δικές του πράσινες γραμμές». Όσον αφορά στο Μνημόνιο, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «το ακολουθούμενο πρόγραμμα είναι πλέον ακατάλληλο και το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ακολουθήσει τον κυβερνητικό δρόμο της ύφεσης».

Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος πρότεινε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά με νέους όρους ενώ ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας παρουσίασε θέσεις για την αλλαγή καταστατικού.


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo