Βουβή θλίψη, το εθνικό μας ...συναίσθημα!...

Βαθιά, αλλά βουβή θλίψη είναι το πλέον το… εθνικό μας συναίσθημα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η «εθνική» θλίψη, παρότι αναμενόμενο αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι βιώνεται με έντονο τρόπο, επηρεάζοντας κυρίως τους ανθρώπους που βρίσκονται στις παραγωγικές ηλικίες μεταξύ 25-38 ετών, ενώ αρχίζει να πλήττει και τα μικρά παιδιά στα οποία τα αρνητικά συναισθήματα «σωματοποιούνται» πχ με πονοκεφάλους ή με υπερκινητικότητα.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, καθηγητής κ. Γιώργος Χριστοδούλου και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, αναπληρωτής καθηγητής κ. Δημήτρης Πλουμπίδης, με αφορμή το προσεχές Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής με θέμα «Κρίσεις και καταστροφές – Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις»,.

Ημέρα με την ημέρα οι επιπτώσεις της κρίσης γίνονται ολοένα και πιο έντονες, με τον πληθυσμό να εκδηλώνει σωματικά και ψυχικά προβλήματα και τους επαγγελματίες υγείας να «λυγίζουν» στην προσπάθειά τους να προσφέρουν την αναγκαία βοήθεια στους ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι η αναμονή στις δομές ψυχικής υγείας του ΕΣΥ ξεπερνά πλέον τους 2,5 μήνες.

Οι άνθρωποι που φτάνουν στις υπηρεσίες υγείας είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, γνωρίζουν πολύ καλά τα συμπτώματα τους και τη νόσο, ότι πάσχουν από κατάθλιψη ή κρίση πανικού, γι’ αυτό και ζητούν τη βοήθεια του ειδικού.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, η εσωστρέφεια των ανδρών έχει ως αποτέλεσμα συχνά να σωματοποιούν τα ψυχικά προβλήματα τους και να εκδηλώνουν διάφορα προβλήματα υγείας, πχ πονοκέφαλο ή έλκος στομάχου. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι αυτοκτονίες είναι συχνές στους άνδρες. «Φαίνεται τελικά ότι είναι προτιμότερη η μείωση του μισθού αντί της εξόδου από το επάγγελμα, ιδίως για τους άνδρες» είπε ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να ανακόψει τα προβλήματα της κρίσης σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλουμπίδης, μιλώντας για τη «βουβή δυσφορία» των Ελλήνων, σημείωσε πως σε ηπιότερες συγκυρίες, θα μπορούσε να έχει εκδηλωθεί θυμός, όμως πλέον, οι άνθρωποι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν για να λύσουν το πρόβλημά τους, κάτι που τελικά τους εγκλωβίζει στην θλίψη.

Το θετικό κατά τους ειδικούς είναι πάντως ότι στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη ο θεσμός της οικογένειας ο οποίος δημιουργεί ένα προστατευτικό πλαίσιο μειώνοντας τελικά τον αριθμό των αυτοκτονιών σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo