Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι


Η δεύτερη πιο δύσκολη συνέντευξη που μπορεί να πάρει ένας δημοσιογράφος είναι αυτή από τον εαυτό του. 

Η πρώτη είναι από τον εαυτό του, στο άλλο φύλο. Αν είσαι άντρας γίνεσαι γυναίκα, ρωτάς, απαντάς και πάει λέγοντας. Στα τέλη του 2010, έπρεπε να γίνουν και τα δύο μαζί, σχεδόν ταυτόχρονα. Δύσκολη δουλειά αν πας να την κάνεις σωστά. Βουτάς στα εσώψυχά σου, δεν πασαλείβεις, δεν ξεπετάς, δεν χτυπάς τα πλήκτρα γιατί γράφεις με μολύβι. Κρατάς σημειώσεις στα πλαϊνά του χαρτιού, κάνεις σχέδια καθώς αφαιρείσαι στη διαδρομή από τα παιδικά χρόνια ως το τώρα. Και μέσα σε όλα αυτά βαφτίζεσαι ξανά.

Δεν είμαι ο κατάλληλος για να μιλήσω για το άλλο φύλο, ειδικά στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας*. Με ενοχλεί ακόμη και η ύπαρξη της ίδιας της ημέρας. Μέχρι το 1999, όταν δεν υπήρχε η αντίστοιχη για τον άντρα, υπονόμευε τον σκοπό της. Δεν περιχαρακώνεσαι όταν διεκδικείς ισότητα, όταν δεν θες να διαφέρεις σε τίποτα. Θέλω, όμως, να σας πω δυο λόγια για ένα περιστατικό που έγινε πριν λίγες ημέρες.

Την 1η Μαρτίου, η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών συνέστησε στην Ελλάδα να διατηρήσει και να ενδυναμώσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Μάλιστα, συνέστησε την καλύτερα αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πιο αποτελεσματική δράση της. Το κείμενο έχει κι άλλες προτροπές για τη χώρα μας. Μπορείτε να το δείτε εδώ. Την ίδια ημέρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης πρότεινε την κατάργηση της ΓΓΙΦ και τη μετατροπή της σε Διεύθυνση Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών, με συρρίκνωσή της κατά –σχεδόν- 80%. Πριν βιαστείτε να πείτε για τις τόσες Γενικές Γραμματείες που υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο δείτε πόσες εκδηλώσεις και μελέτες έγιναν από τη συγκεκριμένη.

Πίσω από τα λουλούδια, τις κάρτες και τα δώρα που ενδεχομένως προσφέρετε οι άντρες σε συζύγους, φίλες, κόρες, αδερφές και μανάδες σκεφτείτε πως μια πολιτική γιορτή εξελίχθηκε σε κοσμικό πανηγύρι. Πίσω από τα όσα προσφέρετε στον εαυτό σας ή απαιτήσετε οι γυναίκες από συζύγους, φίλους, γιους, αδερφούς και πατεράδες σκεφτείτε πως όσο θεωρείτε τους εαυτούς σας διαφορετικούς από αυτούς, τόσο θα δίνετε πάτημα για περισσότερες διακρίσεις. Στο δρόμους, το παρκάρισμα, στις ουρές, στους χώρους εργασίας, στο σπίτι και στη βία που ασκείται εκεί.

Υ.Γ. Η συνέντευξη με τον εαυτό μας σε άλλο φύλο ήταν μια ιδέα της Όλγας Νικολαΐδου, ενός ιδιαίτερα γενναιόδωρου ανθρώπου.

*Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται την 8η ημέρα του Μαρτίου, σε ανάμνηση διαμαρτυρίας που έγινε την αντίστοιχη ημερομηνία το 1857, στη Νέα Υόρκη. Πρωταγωνίστριες ήταν οι εργάτριες σε κλωστοϋφαντουργία, οι οποίες πάλευαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, το 1911. 


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo