Η Μερκελ ανοίγει τη πόρτα του "φρενοκομείου" στην Ε.Ε.! Νόμος πλέον το "κούρεμα" σε καταθέσεις!

Κούρεμα των καταθέσεων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ψήφιση σχετικού Νόμου , θα συζητήσουν στο Eurogroup της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να συζητήσουν το πώς θα λάβει μορφή ο νόμος πλέον, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά μετέθεσε στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την ευθύνη να αποφασίσουν το εάν και το πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει.

Έτσι και αλλιώς, η απόφαση για τη διάσωση της Κύπρου με κούρεμα των καταθέσεων, για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, αποτελεί ένα προηγούμενο για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Τελικά, παρά τις όποιες διαψεύσεις ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δεν πέταξε απλά μία «μπαρούφα», αλλά μετέφερε αυτά που η Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Σόιμπλε φαντασιώνονται και σχεδιάζουν για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ποιάς ευρωζώνης όμως είναι το θεμελιώδες ερώτημα που προκύπτει, αφού ποιος λογικός καταθέτης θα κρατήσει σε τράπεζα της Ευρωζώνης τις αποταμιεύσεις του ακριβώς το επόμενο λεπτό από την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου;

Σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένες. Όμως, το έγγραφο το οποίο ετοίμασε η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ κάνει λόγο για κούρεμα και στις καταθέσεις της διατραπεζικής αγοράς, διάρκειας κάτω του ενός μήνα. Η κίνηση αυτή θεωρείται ακραία παρακινδυνευμένη, καθώς η ΕΚΤ ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς για τις τράπεζες από τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες και έτσι η κα. Μέρκελ μάλλον ανοίγει διάπλατα πλέον την πόρτα του «τρελοκομείου» σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ανατινάσσει πριν καν προλάβει να διανοηθεί κανείς το ....γιατί.0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo