Αντί να τυπώσουν ευρώ, θα ...«κουρέψουν» τις καταθέσεις! Το απόλυτο φρενοκομείο!

Εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζει η ευρωζώνη.

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Στο αυριανό Eurogroup λέγεται πως θα συζητηθεί προσχέδιο νόμου, για το κούρεμα των καταθέσεων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Συζητείται μάλιστα να τεθεί σε ισχύ από το 2015. Η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά μετέθεσε στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την ευθύνη να αποφασίσουν το εάν και το πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Οι καταθέσεις παντού στην Ευρώπη απειλούνται με «κούρεμα» και το γεγονός αυτό θα αποτελέσει αιτία φυγής κεφαλαίων και διαμόρφωση ασφυκτικών συνθηκών ύφεσης. Με πλοηγό τη Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε να κινηθεί προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη.

Η συναλλαγματική ισοτιμία ενός νομίσματος πρέπει να αντιστοιχεί στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας που εκπροσωπεί. Το ευρώ αυτή τη στιγμή έχει μια ισοτιμία που εκπροσωπεί την κατάσταση στην γερμανική οικονομία αλλά όχι την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στο σύνολο των χωρών – μελών της ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό γεννάει την κρίση.

Την κρίση όλες οι υπόλοιπες Κεντρικές τράπεζες του κόσμου την επιλύουν με έναν πολύ απλό τρόπο. Τυπώνουν χρήμα. Το ευρώ έχει την ιδιομορφία να είναι ένα νόμισμα που του οποίου η Κεντρική τράπεζα απαγορεύεται να το τυπώσει, να το διοχετεύσει στην αγορά, να εγγυηθεί χρέη. Στερείται δηλαδή ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας ως προς όλες τις άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου.

Θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων που θα επέτρεπαν την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους. Ούτε αυτό κάνει. Με άξονα τα γερμανικά και μόνον συμφέροντα, επιχειρεί να βάλει χέρι στις καταθέσεις, εξανεμίζοντας την οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης στην ευρωζώνη και κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο.

Ο Μπερλουσκόνι από το περασμένο καλοκαίρι το έχει πει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Αν η ΕΚΤ δεν τυπώσει χρήμα, τότε… ciao ciao Ευρώπη!». Και χθες ο Σόρρος είπε κάτι εξίσου ξεκάθαρα: «ή θα εκδοθούν ευρωομόλογα ή η Γερμανία θα φύγει από το ευρώ»!

Το αυριανό Eurogroup θα συζητήσει λάθος θέμα. Διότι αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει Eurogroup.

ΥΓ: Χθες γράψαμε πως ο Στουρνάρας ενδέχεται να είναι «υπ’ ατμόν». Το βράδυ όμως το ξανασκέφτηκα. Ποιος άλλος μπορεί να πάει στο αυριανό Eurogroup και να πει όλα τα «ναι» που χρειάζονται; Ε, αυτό ακριβώς θα τον γλυτώσει… Εκτός, αν αλλάξει γραμμή η κυβέρνηση (μη γελάτε…)!



0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo