Σε νέα δοκιμασία εισέρχονται οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις μετά τη διαφαινόμενη απόρριψη ισραηλινού αιτήματος που ζητά την άδεια για να φιλοξενηθούν ισραηλινά μαχητικά σε αεροπορική βάση της τουρκικής Αεροπορίας η οποία βρίσκεται κοντά στην Άγκυρα.
Το ανωτέρω αίτημα έθεσε σήμερα στην τουρκική ηγεσία ο επικεφαλής του ισραηλινού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας Yaakov Amidror ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα των Sunday Times.
Το ισραηλινό αίτημα σχετίζεται με τον βομβαρδισμό των πυρηνικών των εγκαταστάσεων του Ιράν όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ως επίσημη δικαιολογία πάντως του ισραηλινού αξιωματούχου στην Άγκυρα είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους του Ισραήλ στις οικογένειες των θυμάτων της ισραηλινής επιδρομής στο τουρκικό σκάφος Mavi Marmara το 2011.
Το περίπλοκο της φύσης για την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων φαίνεται και από άλλα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου στα οποία η Άγκυρα εμφανίζεται να αυξάνει τις απαιτήσεις της έναντι του Ισραήλ.
Αρχικά και μετά τη «συγγνώμη» του Ισραήλ η Τουρκία είχε διαφανεί πως δεν θα έγειρε νέες απαιτήσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων τώρα όμως επανέρχεται με νέα αιτήματα όπως η άρση του οικονομικού αποκλεισμού των Παλαιστινίων στην Γάζα ενώ επιπρόσθετα οι οικογένειες των θυμάτων του Mavi Marmara έχουν κάνει σαφές ότι θα επιδιώξουν την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την ισραηλινή επιδρομή σε τουρκικά δικαστήρια παρά το γεγονός των ενδεχόμενων αποζημιώσεων και φυσικά τις αρχικές ενδείξεις ότι δεν θα προχωρούσαν σε δικαστικές διώξεις.
Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει να επιτίθεται στο Ισραήλ ενώ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη λωρίδα της Γάζας.
Το παραπάνω αυτό κλίμα έρχονται να περιπλέξουν οι πληροφορίες ότι το Τελ Αβίβ προτίθεται να προσφέρει ως αντάλλαγμα προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία στην Άγκυρα για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη χρησιμοποίηση τουρκικών αεροπορικών βάσεων από την ισραηλινή Αεροπορία.
Όπως αναφέρεται ο Amidror αναμένεται να προσφέρει «προηγμένους πυραύλους και τεχνολογία παρακολούθησης» ως αντάλλαγμα για την τουρκική αποδοχή του ισραηλινού αιτήματος, το οποίο όμως και από ότι πληροφορίες υπάρχουν η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει δεκτό πριν ικανοποιηθούν όλες οι απατήσεις της αναφορικά με τη Γάζα, τις δικαστικές διώξεις Ισραηλινών αλλά και το ποσό των αποζημιώσεων που το Ισραήλ από την πλευρά του δύσκολα θα τα κάνει όλα αποδεκτά.
Από την άλλη πλευρά οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θεωρούν μια συμφωνία με την Τουρκία ως αναγκαία.
«Μέχρι και πρόσφατα η Τουρκία ήταν το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο που διαθέταμε», δήλωσε ισραηλινή στρατιωτική πηγή στους Sunday Times. «Το να έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τουρκικές αεροπορικές βάσεις πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αποτυχία ή την επιτυχία μόλις ξεκινήσει η αναμέτρηση με το Ιράν» συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Άσχετα όμως από την άποψη των στρατιωτικών η Άγκυρα αφενός δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις που έχει με το Ιράν και αφετέρου θα απορρίψει το ισραηλινό αίτημα με συνοπτικές διαδικασίες δείχνοντας στον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο ότι δεν υποχωρεί τόσο εύκολα.
0 σχόλια :