Ποιες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί στο Δημόσιο, στην εθνική οικονομία, στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους σε 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα - Γιατί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αντέδρασε με πολιτική χυδαιότητα και ποια είναι τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών
Γράφει ο Χάρης Λαζαρόπουλος
Στην ατζέντα της κυβέρνησης μπαίνει, επιτέλους, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία έναντι της Ελλάδος. Οι τελευταίες προκλητικές θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προκάλεσαν μόνο την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά ανοίγουν ένα θέμα που τρομάζει το Βερολίνο.
Μετά τον Οκτώβριο του 1993, όταν εξελέγη για τελευταία φορά ο Ανδρέας Παπανδρέου έγιναν κάποιες πολύ σοβαρές κινήσεις σε ζητήματα πατριωτικής υφής.
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις ενέργειες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Νεότουρκους μακελάρηδες, την προώθηση του δόγματος για τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδος – Κύπρου αλλά και τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας.
Οι τελευταίες επισημάνσεις που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 1995 θα μπορούσαν να θεωρηθούν προφητικές.
«Απλώς πρέπει να ξέρουμε πού βρισκόμαστε, πού πάμε, να τηρούμε το λαό ενήμερο για τα συν και για τα πλην ώστε να είμαστε έτοιμοι και να δώσουμε τη μάχη για τα δικαιώματά μας τα αναφαίρετα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός.
Δείτε το σχετικό βίντεο – ντοκουμέντο
Τέσσερις μήνες μετά, η εφημερίδα «Επενδυτής» απεκάλυψε ότι εκείνη η κυβέρνηση ανακίνησε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Ο τότε διευθυντής της εφημερίδας, ο κ. Νίκος Φελέκης έχει γράψει ένα αποκαλυπτικότατο άρθρο για τη συνομιλία που είχε τότε τον Παπανδρέου, 48 ώρες πριν μεταφερθεί στο Ωνάσειο.
Μετά την απόσυρση και το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1996, ένας παλιός φίλος, συναγωνιστής και συνεργάτης συνέχισε αυτόν τον αγώνα. Ο αείμνηστος Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης (σ.σ. ο οποίος ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το Νοέμβριο του 1995 την επίδοση ρηματικής διακοινώσεως στο Βερολίνο) ήρθε σε συνεννόηση με τον αειθαλή αγωνιστή κ. Μανώλη Γλέζο ώστε να συνεχιστεί η διεκδίκηση όσων άρπαξαν βιαίως οι κατοχικές δυνάμεις των Ναζί με «αναγκαστικά δάνεια».
Έτσι συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για 89 ολοκαυτώματα που έχει παραδεχθεί κι έχει αναγνωρίσει το Βερολίνο.
Η επιμονή έφερε αποτελέσματα
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Κώστα Σημίτη το θέμα μπήκε το «ψυγείο» ενώ υπήρξαν στελέχη του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» που επεχείρησαν λυσσαλέα να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το Εθνικό Συμβούλιο επέμεινε και με συνεχείς ενημερώσεις προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κράτησε το θέμα ζωντανό ως σήμερα.
Στις 27 Ιουλίου 2011 οι κύριοι Μανώλης Γλέζος και Στέφανος Ληναίος εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής και στον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη. Εκεί παρουσίασαν για πρώτη φορά αναλυτικά τις οφειλές των Γερμανών έναντι της χώρας μας σε τρία επίπεδα: α) στο Δημόσιο, β) στην εθνική οικονομία και γ) στις οικογένειες των θυμάτων.
Από εκείνη την εποχή ο Κώστας Χαρδαβέλλας άρχισε να ερευνά και να αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Παρά την απροθυμία της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου να σκληρύνει η στάση των Αθηνών έναντι του Βερολίνου, οι πιέσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον πρόεδρο των «ΑΝ.ΕΛ.» κ. Πάνο Καμμένο φαίνεται πως έχουν αποδώσει.
Μετά τις πιέσεις των ΜΜΕ, πριν από ένα χρόνο, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης ζήτησε από το ιστορικό αρχείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να ερευνηθεί το θέμα. Πέρασαν δηλαδή 17 χρόνια και οι κυβερνήσεις έκαναν πως δεν γνώριζαν!
Στις 3 Μαΐου 2012 η διαδικτυακή τηλεόραση του newsportal "Newsbomb.gr" μετέδωσε από την εκπομπή «Αποκαλύπτω» νέα στοιχεία για την υπόθεση τόσο για τη διμερή συμφωνία Ελλάδος – Γερμανίας με την οποία το Βερολίνο φέρεται να έδωσε 115 εκατ. μάρκα με τη μορφή πολεμικών αποζημιώσεων, όσο και για το ύψος του κατοχικού δανείου.
Ενώ οι κυβερνήσεις έκαναν πως δεν γνώριζαν, οι κάτοικοι του Διστόμου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνης διεκδικώντας αποζημιώσεις. Η απόφαση έφθασε στον Άρειο Πάγο ύστερα από αίτηση αναιρέσεως των Γερμανών η οποία απορρίφθηκε και υποχρεώθηκε το γερμανικό κράτος να ικανοποιήσει τους κατοίκους του Διστόμου. Σύμφωνα με καταγγελία της δικηγόρου κ. Κέλλυς Σταμούλη, οι αποζημιώσεις δεν δόθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων του ναζισμού επειδή υπήρξαν υπουργοί Δικαιοσύνης που δεν έδωσαν τη σχετική άδεια, ήδη από το 2002!
Η αποτίμηση της καταστροφής
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ωστόσο έκανε τον πρώτο υπολογισμό των αποζημιώσεων οι οποίες αναλύονται ως ακολούθως:
Προς το Δημόσιο: Οι επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας φθάνουν στα 7,1 δισ. Δολάρια ενώ το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε σημερινές τιμές ανέρχονται σε 108 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Όσον αφορά στο αναγκαστικό δάνειο μιλάμε για άλλα 54 δισ. ευρώ άνευ τόκων.
Προς την εθνική οικονομία: Καταστροφές προέκυψαν μετά την αυθαίρετη οικειοποίηση μετοχών από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 51%. Από την ελληνική πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή τρέφονταν 670 χιλιάδες Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων.
Επιπροσθέτως, ενώ το 1942 πέθαινε ο λαός από την ασιτία, οι ναζί έστελναν προϊόντα της ελληνικής γης για τη διατροφή της στρατιάς Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική. Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές, το κόστος ανερχόταν σε 8 δισ. δραχμές το μήνα.
Με τον πρόγονο του «ευρώ», το πλαστό χαρτονόμισμα "Reichs Kredit Kassenschine" οι Γερμανοί υπέβαλαν την ελληνική αστική τάξη που παρέμεινε στη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία.
Μόνο τον Αύγουστο του 1941 εξαφανίστηκαν 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας για αυτό το μεγάλο σχέδιο των προγόνων του κ. Σόιμπλε στη διαχείριση αλλότριων περιουσιών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου κλάπηκαν 37,77 τόνοι «μεγάλων» νομισμάτων πλήρους μεταλλεύματος (σε τάλιρα, δεκάρικα και εικοσάρικα). Οι Γερμανοί πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες για ασήμι 18,5 τόνους. Από μικρότερα νομίσματα (δεκάρες, εικοσάρες, δραχμές και δίφραγκα) οι Ναζί μάζεψαν 64,50 τόννους κι έβγαλαν 73 τόνους χαλκού έναντι πεντέμισι χρυσών λιρών!
Η εθνική οικονομία ζημιώθηκε με το αναγκαστικό δάνειο, βάσει της ρηματική διακοίνωσης που εξεδόθη στις 23 Μαρτίου 1942 και επιβλήθηκε με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 1942. Υπολογίζεται χρέος ύψους 3.5 δισ. δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.
Αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικηθούν επίσης για την αρπαγή της αγροτικής παραγωγής, τις επιτάξεις σχολείων, νοσοκομείων, ξενοδοχείων, οικιών και επαύλεων, τις κατασχέσεις μέσων συγκοινωνίας και εμπορευματικών μεταφορών τόσο οδικά, όσο και σε σταθερή τροχιά, σκαφών και πλοίων, αυτοκινήτων, ποδηλάτων, αλλά και ζώων.
Προς τα θύματα: Ο γερμανικός στρατός μετέτρεψε την Ελλάδα σε νεκροταφείο εφ' όσον υπάρχουν 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα από το Δίστομο μέχρι τον Κάνδανο. Χάθηκε το 13,5% του ελληνικού πληθυσμού από τη θηριωδία των Ναζί.
Οι αποζημιώσεις και το δάνειο
Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν παραδώσει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα πλήρη έκθεση, η οποία χαρακτηρίστηκε «απόρρητη», σχετικώς με τις οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα. Δεν παίρνουμε όρκο αν στοιχεία της «απόρρητης» έκθεσης δεν έχουν ήδη διαρρεύσει στον άμεσα ενδιαφερόμενο, τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αξιόπιστη διπλωματική πηγή, ωστόσο, ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει κάνει τη δική του προεργασία και επιδόθηκε στην πρόσφατη, πολιτικώς χυδαία, στάση του έναντι της χώρας μας για μια πληροφορία που τον έχει τρομοκρατήσει. Μετά την ψυχρολουσία που έζησε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας τού έθεσε ευθέως το ζήτημα, ο κ. Σόιμπλε μαθαίνει πως ασκούνται πιέσεις στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο να επιμείνει στη διεκδίκηση των οφειλομένων αλλά και να προσθέσει νέες διαπραγματευτικές παραμέτρους.
Όπως εξηγούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, μπορεί να τεθεί θέμα επιπρόσθετων αποζημιώσεων όπως λ.χ. για την καταστροφή του ελληνικού εμπορικού στόλου από την εποχή που η χώρα ήταν ουδέτερη έως ότου μπήκε στον πόλεμο και τελικώς απελευθερώθηκε.
Επίσης, ο κ. Σόιμπλε έχει τρομοκρατηθεί στο ενδεχόμενο να επιλέξει η κυβέρνηση τη σκληρή στάση διαχωρισμού των ελληνικών απαιτήσεων στο επίπεδο των επανορθώσεων και στην αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου με τόκο. Ο Γερμανός υπουργός μάλιστα νοιώθει ακόμα πιο άβολα, όσο οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος πιέζουν εκφράζοντας την άποψη της κοινής γνώμης.
Στην ατζέντα της κυβέρνησης μπαίνει, επιτέλους, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία έναντι της Ελλάδος. Οι τελευταίες προκλητικές θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προκάλεσαν μόνο την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά ανοίγουν ένα θέμα που τρομάζει το Βερολίνο.
Μετά τον Οκτώβριο του 1993, όταν εξελέγη για τελευταία φορά ο Ανδρέας Παπανδρέου έγιναν κάποιες πολύ σοβαρές κινήσεις σε ζητήματα πατριωτικής υφής.
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις ενέργειες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Νεότουρκους μακελάρηδες, την προώθηση του δόγματος για τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδος – Κύπρου αλλά και τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας.
Οι τελευταίες επισημάνσεις που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 1995 θα μπορούσαν να θεωρηθούν προφητικές.
«Απλώς πρέπει να ξέρουμε πού βρισκόμαστε, πού πάμε, να τηρούμε το λαό ενήμερο για τα συν και για τα πλην ώστε να είμαστε έτοιμοι και να δώσουμε τη μάχη για τα δικαιώματά μας τα αναφαίρετα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός.
Δείτε το σχετικό βίντεο – ντοκουμέντο
Τέσσερις μήνες μετά, η εφημερίδα «Επενδυτής» απεκάλυψε ότι εκείνη η κυβέρνηση ανακίνησε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Ο τότε διευθυντής της εφημερίδας, ο κ. Νίκος Φελέκης έχει γράψει ένα αποκαλυπτικότατο άρθρο για τη συνομιλία που είχε τότε τον Παπανδρέου, 48 ώρες πριν μεταφερθεί στο Ωνάσειο.
Μετά την απόσυρση και το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1996, ένας παλιός φίλος, συναγωνιστής και συνεργάτης συνέχισε αυτόν τον αγώνα. Ο αείμνηστος Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης (σ.σ. ο οποίος ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το Νοέμβριο του 1995 την επίδοση ρηματικής διακοινώσεως στο Βερολίνο) ήρθε σε συνεννόηση με τον αειθαλή αγωνιστή κ. Μανώλη Γλέζο ώστε να συνεχιστεί η διεκδίκηση όσων άρπαξαν βιαίως οι κατοχικές δυνάμεις των Ναζί με «αναγκαστικά δάνεια».
Έτσι συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για 89 ολοκαυτώματα που έχει παραδεχθεί κι έχει αναγνωρίσει το Βερολίνο.
Η επιμονή έφερε αποτελέσματα
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Κώστα Σημίτη το θέμα μπήκε το «ψυγείο» ενώ υπήρξαν στελέχη του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» που επεχείρησαν λυσσαλέα να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το Εθνικό Συμβούλιο επέμεινε και με συνεχείς ενημερώσεις προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κράτησε το θέμα ζωντανό ως σήμερα.
Στις 27 Ιουλίου 2011 οι κύριοι Μανώλης Γλέζος και Στέφανος Ληναίος εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής και στον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη. Εκεί παρουσίασαν για πρώτη φορά αναλυτικά τις οφειλές των Γερμανών έναντι της χώρας μας σε τρία επίπεδα: α) στο Δημόσιο, β) στην εθνική οικονομία και γ) στις οικογένειες των θυμάτων.
Από εκείνη την εποχή ο Κώστας Χαρδαβέλλας άρχισε να ερευνά και να αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Παρά την απροθυμία της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου να σκληρύνει η στάση των Αθηνών έναντι του Βερολίνου, οι πιέσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον πρόεδρο των «ΑΝ.ΕΛ.» κ. Πάνο Καμμένο φαίνεται πως έχουν αποδώσει.
Μετά τις πιέσεις των ΜΜΕ, πριν από ένα χρόνο, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης ζήτησε από το ιστορικό αρχείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να ερευνηθεί το θέμα. Πέρασαν δηλαδή 17 χρόνια και οι κυβερνήσεις έκαναν πως δεν γνώριζαν!
Στις 3 Μαΐου 2012 η διαδικτυακή τηλεόραση του newsportal "Newsbomb.gr" μετέδωσε από την εκπομπή «Αποκαλύπτω» νέα στοιχεία για την υπόθεση τόσο για τη διμερή συμφωνία Ελλάδος – Γερμανίας με την οποία το Βερολίνο φέρεται να έδωσε 115 εκατ. μάρκα με τη μορφή πολεμικών αποζημιώσεων, όσο και για το ύψος του κατοχικού δανείου.
Ενώ οι κυβερνήσεις έκαναν πως δεν γνώριζαν, οι κάτοικοι του Διστόμου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνης διεκδικώντας αποζημιώσεις. Η απόφαση έφθασε στον Άρειο Πάγο ύστερα από αίτηση αναιρέσεως των Γερμανών η οποία απορρίφθηκε και υποχρεώθηκε το γερμανικό κράτος να ικανοποιήσει τους κατοίκους του Διστόμου. Σύμφωνα με καταγγελία της δικηγόρου κ. Κέλλυς Σταμούλη, οι αποζημιώσεις δεν δόθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων του ναζισμού επειδή υπήρξαν υπουργοί Δικαιοσύνης που δεν έδωσαν τη σχετική άδεια, ήδη από το 2002!
Η αποτίμηση της καταστροφής
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ωστόσο έκανε τον πρώτο υπολογισμό των αποζημιώσεων οι οποίες αναλύονται ως ακολούθως:
Προς το Δημόσιο: Οι επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας φθάνουν στα 7,1 δισ. Δολάρια ενώ το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε σημερινές τιμές ανέρχονται σε 108 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Όσον αφορά στο αναγκαστικό δάνειο μιλάμε για άλλα 54 δισ. ευρώ άνευ τόκων.
Προς την εθνική οικονομία: Καταστροφές προέκυψαν μετά την αυθαίρετη οικειοποίηση μετοχών από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 51%. Από την ελληνική πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή τρέφονταν 670 χιλιάδες Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων.
Επιπροσθέτως, ενώ το 1942 πέθαινε ο λαός από την ασιτία, οι ναζί έστελναν προϊόντα της ελληνικής γης για τη διατροφή της στρατιάς Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική. Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές, το κόστος ανερχόταν σε 8 δισ. δραχμές το μήνα.
Με τον πρόγονο του «ευρώ», το πλαστό χαρτονόμισμα "Reichs Kredit Kassenschine" οι Γερμανοί υπέβαλαν την ελληνική αστική τάξη που παρέμεινε στη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία.
Μόνο τον Αύγουστο του 1941 εξαφανίστηκαν 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας για αυτό το μεγάλο σχέδιο των προγόνων του κ. Σόιμπλε στη διαχείριση αλλότριων περιουσιών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου κλάπηκαν 37,77 τόνοι «μεγάλων» νομισμάτων πλήρους μεταλλεύματος (σε τάλιρα, δεκάρικα και εικοσάρικα). Οι Γερμανοί πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες για ασήμι 18,5 τόνους. Από μικρότερα νομίσματα (δεκάρες, εικοσάρες, δραχμές και δίφραγκα) οι Ναζί μάζεψαν 64,50 τόννους κι έβγαλαν 73 τόνους χαλκού έναντι πεντέμισι χρυσών λιρών!
Η εθνική οικονομία ζημιώθηκε με το αναγκαστικό δάνειο, βάσει της ρηματική διακοίνωσης που εξεδόθη στις 23 Μαρτίου 1942 και επιβλήθηκε με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 1942. Υπολογίζεται χρέος ύψους 3.5 δισ. δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.
Αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικηθούν επίσης για την αρπαγή της αγροτικής παραγωγής, τις επιτάξεις σχολείων, νοσοκομείων, ξενοδοχείων, οικιών και επαύλεων, τις κατασχέσεις μέσων συγκοινωνίας και εμπορευματικών μεταφορών τόσο οδικά, όσο και σε σταθερή τροχιά, σκαφών και πλοίων, αυτοκινήτων, ποδηλάτων, αλλά και ζώων.
Προς τα θύματα: Ο γερμανικός στρατός μετέτρεψε την Ελλάδα σε νεκροταφείο εφ' όσον υπάρχουν 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα από το Δίστομο μέχρι τον Κάνδανο. Χάθηκε το 13,5% του ελληνικού πληθυσμού από τη θηριωδία των Ναζί.
Οι αποζημιώσεις και το δάνειο
Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν παραδώσει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα πλήρη έκθεση, η οποία χαρακτηρίστηκε «απόρρητη», σχετικώς με τις οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα. Δεν παίρνουμε όρκο αν στοιχεία της «απόρρητης» έκθεσης δεν έχουν ήδη διαρρεύσει στον άμεσα ενδιαφερόμενο, τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αξιόπιστη διπλωματική πηγή, ωστόσο, ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει κάνει τη δική του προεργασία και επιδόθηκε στην πρόσφατη, πολιτικώς χυδαία, στάση του έναντι της χώρας μας για μια πληροφορία που τον έχει τρομοκρατήσει. Μετά την ψυχρολουσία που έζησε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας τού έθεσε ευθέως το ζήτημα, ο κ. Σόιμπλε μαθαίνει πως ασκούνται πιέσεις στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο να επιμείνει στη διεκδίκηση των οφειλομένων αλλά και να προσθέσει νέες διαπραγματευτικές παραμέτρους.
Όπως εξηγούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, μπορεί να τεθεί θέμα επιπρόσθετων αποζημιώσεων όπως λ.χ. για την καταστροφή του ελληνικού εμπορικού στόλου από την εποχή που η χώρα ήταν ουδέτερη έως ότου μπήκε στον πόλεμο και τελικώς απελευθερώθηκε.
Επίσης, ο κ. Σόιμπλε έχει τρομοκρατηθεί στο ενδεχόμενο να επιλέξει η κυβέρνηση τη σκληρή στάση διαχωρισμού των ελληνικών απαιτήσεων στο επίπεδο των επανορθώσεων και στην αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου με τόκο. Ο Γερμανός υπουργός μάλιστα νοιώθει ακόμα πιο άβολα, όσο οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος πιέζουν εκφράζοντας την άποψη της κοινής γνώμης.
0 σχόλια :