Ψυχρολουσία και αμηχανία στο Μαξίμου από τη Δαμανάκη

Αμηχανία στο Μαξίμου από το χτύπημα της ελληνίδας επιτρόπου μία μόλις εβδομάδα μετά τη δέσμευση Σαμαρά για τον κατώτατο μισθό. Σιωπή από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Τέτοιες ημέρες ήταν πριν από έναν χρόνο (5 Φεβρουαρίου) που η κ. Δαμανάκη έριξε τη «βόμβα» στην Αθήνα για τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ και τη χρεοκοπία.

Είχε πει χαρακτηριστικά:

«Τότε είχα μιλήσει για τα σενάρια αυτά με στόχο να προλάβουμε τις εξελίξεις. Δεν έπεισα και η σπατάλη χρόνου συνεχίστηκε. Τώρα πια δεν είναι απλώς σενάρια. Είναι εναλλακτικά σχέδια που μελετώνται ανοιχτά. Δεν είναι προτιμητέα αυτή τη στιγμή. Προκρίνεται η εσωτερική υποτίμηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης. Αλλά υπάρχει η προετοιμασία και για άλλες λύσεις, αν και εφόσον η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, παρά τις προσπάθειες, να ακολουθήσει την πορεία της ευρωζώνης».

Στην Αθήνα επικράτησε πολιτική αναταραχή ενώ οι καταθέσεις από την επόμενη κιόλας ημέρα άρχισαν να κάνουν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι από την ημέρα εκείνη και σήμερα η κ. Δαμανάκη «ξαναχτυπά» σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα την κυβέρνηση Σαμαρά λίγες μόνον ημέρες έπειτα από την αναφορά Μέργου στον κατώτατο μισθό – αναφορά που έκανε άνω κάτω το Μαξίμου και την τρικομματική κυβέρνηση.

Από το πουθενά η ελληνίδα επίτροπος έβαλε και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα του κατώτατου μισθού με δηλώσεις της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία την ώρα που ο ένας μετά τον άλλον «γαλάζιοι» βουλευτές με δημόσιες τοποθετήσεις του ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν νέες περικοπές σε οποιαδήποτε μορφής τους από τη βουλή.

«Η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές. Αισιοδοξώ ότι θα εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να μη δεχτούμε άλλες τέτοιες πιέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Δαμανάκη σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η ίδια ήταν εξ΄ αρχής αντίθετη με τη λογική της μείωσης του κατώτατου μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η δήλωση της κ. Δαμανάκη προκάλεσε αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου αφού μόλις πριν από μία εβδομάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μέσω της εφημερίδας Realnews ανέλαβε προσωπική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός επικαλούμενος μάλιστα και τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν - που εν τέλει η ελληνίδα επίτροπος «διάβασε» εντελώς διαφορετικά, κατά τη δήλωσή της, από ότι ο κ. Σαμαράς.

Το Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις ενός «ευρωπαίου αξιωματούχου» παραπέμποντας στα όσα δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επέμενε και χθες ότι η τρόικα σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει δεν έχει κάνει ούτε καν νύξη για το θέμα του κατώτατου μισθού. Ουδείς ωστόσο από το Μαξίμου ή το υπουργείο Εργασίας μπορούσε να δώσει μία… λογική απάντηση στο γιατί η ελληνίδα επίτροπος επανήλθε σε ένα θέμα που για την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς που τη στηρίζουν αποτελεί «ταμπού» έπειτα και από τα όσα έγιναν με την περίπτωση του κ. Μέργου.

ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, που ξιφούλκησαν κατά του κ. Μέργου πριν από λίγες μόνον ημέρες, απέφυγαν κάθε σχόλιο ενώ είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με μία επιθετική ανακοίνωση χαρακτήρισε «έκθετο» τον Πρωθυπουργό σημειώνοντας πως τόσο ο κ. Μέργος όσο και η κ. Δαμανάκη επί της ουσίας προαναγγέλλουν τις επόμενες αποφάσεις για τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.

Πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στον Ρ/Σ  Realfm 97,8 πήρε σαφείς αποστάσεις από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και επίτροπο Μαρία Δαμανάκη λέγοντας: «Λυπάμαι γιατί το λέει αυτό η κ. Δαμανάκη. Δεν ξέρω από που ορμάται και το λέει. Η ουσία είναι ότι η χώρα δεν αντέχει νέα μέτρα τέτοια, δηλαδή πάλι δημοσιονομικά, φορολογικά εναντίον των συνταξιούχων και των μισθωτών και ιδιαίτερα των κατώτατων μισθών και συντάξεων, νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα οδηγήσει στην πλήρη παράλυση κι αν θέλετε και κάτι, δεν βγαίνει και το πρόγραμμα. Εχω διαφορετική άποψη από την κ. Δαμανάκη η οποία δεν έπρεπε να το πει αυτό».


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo