Ισόβια ο Παπαγεωργόπουλος! Ερχεται και η σειρά των άλλων...

Ο άνθρωπος που διετέλεσε δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1999 έως το 2010 καταδικάστηκε χθές σε ισόβια κάθειρξη... Η Δικαιοσύνη επιτέλους αρχίζει να βρίσκει το χαμένο εαυτό της...

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για το οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε και στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ενώ ισόβια και επιπλέον εννέα χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Για τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα.

Ποιος είναι όμως ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος;

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947, ενώ έλκει την καταγωγή του από το Αίγιο.
Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο και εν συνεχεία από το Α’ Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του χειρουργού Οδοντιάτρου. Άσκησε το επάγγελμα του Οδοντιάτρου μέχρι το 1981, οπότε και εκλέχτηκε Βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Αθλητική δραστηριότητα

Υπήρξε σημαντικός δρομέας ταχύτητας στην Ελλάδα. Αναδείχθηκε αρκετές φορές πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στα 100μ. και κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια. Το πρώτο στο Ελσίνκι το 1971, το δεύτερο το 1972 στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το τρίτο το 1976 στο Μόναχο.
Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και του Μόντρεαλ το 1976 (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής). Το 1980 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αθλητής του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου ΑΕΤΟΣ.

Πρωταγωνίστησε επί πολλά χρόνια στους διεθνείς στίβους, ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 100 μέτρα, κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 100 μέτρα επί 21 συνεχή χρόνια.

Το 1972 πρωταγωνίστησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το δε 1976 ήταν σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Πλέον των άλλων διακρίσεων κατέκτησε, τρία μετάλλια Πανευρωπαϊκών Αγώνων. Ανακηρύχθηκε το 1971 και 1972 καλύτερος αθλητής της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Συμμετοχή στα κοινά αλλά και στη διαφθορά

Το 1978 έθεσε υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές και εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Από το 1981 έως και το τέλος του 1998 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής. Το 1991-92 διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της κατασκευής Αθλητικών Έργων. Το 1998 παραιτήθηκε από Βουλευτής για να αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, μετά από εκλογή με ποσοστό 54,21%.

Την πολιτική του σταδιοδρομία την ξεκίνησε στις εκλογές του 1981 όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσσαλονίκης. Επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1996. Την περίοδο 1991 - 1992 διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού.

Στις Δημοτικές εκλογές του 1998 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης απέναντι στον Θρασύβουλο Λαζαρίδη (τότε Δήμαρχο Καλαμαριάς) και εξελέγη. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια και 2006 με βασικό αντίπαλο την Χρύσα Αράπογλου) επανεξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η θητεία του ως δημάρχου ολοκληρώθηκε το 2010, ενώ συνοδεύτηκε από μεγάλη κριτική και αμφισβήτηση.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση ύψους 30 εκ. Ευρώ, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει την ποινική δίωξη υπαλλήλου του, που θεώρησε ο ίδιος ο Παπαγεωργόπουλος υπεύθυνο.

Επίσης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι το συνολικό ποσό των υπεξαιρέσων δεν ξεπερνάει τα 3 εκ. Ευρώ.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα και καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και συνεργούς Παναγιώτη Σαξώνη και Μιχάλη Λεμούσια για την υπόθεση της υπεξαίρεσης που τελικά έφτασε τα 18 εκατ. ευρώ στο δήμο.

Κι όμως... Τον επευφημούσαν και τον παρομοίαζαν με τον ...Κολοκοτρώνη! Ελεος!

Αν είναι αυτό δυνατόν...Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν υποστηριχτές του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου παρομοιάζοντάς με τον με τον αθάνατο Στρατηγό της Επανάστασης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, φωνάζοντας ..."κι ο Κολοκοτρώνης, φυλακή πήγε!" Αιδώς Αργείοι...



Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo