Iταλία: Ερχεται ο Μπερλουσκόνι - Τρέμει η Μέρκελ και οι ...αγορές!

Διάσταση μεταξύ exit-poll και πραγματικών αποτελεσμάτων στην Ιταλία αφού η νίκη της κεντροαριστεράς και στην Γερουσία δεν επιβεβαιώνεται.

Ο εκλογικός νόμος δείχνει ότι η Γερουσία θα δοθεί στην κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι και η Βουλή στην κεντροαριστερά στον Μπερσάνι.

Στο σώμα της Γερουσίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές του ινστιτούτου Piepoli για την Rai, φαίνεται να προηγείται ελαφρώς η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με 31% έναντι 29,5 της κεντροαριστεράς (Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι).

Κομβικό σημείο της αντιπαράθεσης είναι η περιοχή της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Σύμφωνα με το Ιταλικό εκλογικό σύστημα, στην Γερουσία το κόμμα ή ο συνασπισμός που προηγείται λαμβάνει το 55% των εδρών της συγκεκριμένης περιφέρειας. Πρόκειται για τον σχετικά περίπλοκο ιταλικό νόμο που αποκαλείται και Porcellum (σημαίνει «γουρούνι»).

Σύμφωνα με πρόγνωση που μετέδωσε προ ολίγου η Rai, στην Γερουσία αν και τόσο ο συνασπισμός του Μπερσάνι όσο και του Μπερλουσκόνι εκτιμάται ότι θα λάβουν 30,7%, στις έδρες η κεντροαριστερά λαμβάνει μόλις 96 και η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι 121.

Επίσης στην Γερουσία, το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλλο λαμβάνει 24,5% ή 65 έδρες και 9,5% ο Μόντι με 19 έδρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι φαίνεται να οδεύει προς βαριά ήττα αφού φαίνεται να μην λαμβάνει ούτε το 10% και να κινείται μεταξύ 7% και 9%.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν ήδη βάλει σε σκέψεις τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο.

Τόσο η διαφαινόμενη «ήττα» του Μάριο Μόντι όσο και το ποσοστό που συγκεντρώνει ο μέχρι πρότινος άγνωστος παράγοντας των φετινών εκλογών, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλλο και το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων, αποτελεί μήνυμα προς την ευρωπαϊκή πολιτική και την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γκρίλλο ζητά την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και τη μονομερής διαγραφή του ιταλικού χρέους. Ακόμα, ο Γκρίλο πριν από λίγες μέρες τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα).

Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo