Δημοσκόπηση ALCO: 2 στους 3 Ελληνες νοσταλγούν τον ...Ανδρέα Παπανδρέου!!!

Δε νομίζω οτι τελικά μας αξίζουν καλύτεροι ηγέτες. Δε νομίζω οτι βάλαμε μυαλό υστερα απο αυτ΄πο το τσουνάμι που μας χτύπησε. Οχι. Ούτε μυαλό βάλαμε, ούτε καλύτεροι γίναμε! Γιατί 2 στους 3 νοσταλγούν τον δολοφόνο της πατρίδας μας, νοσταλγούν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τοποθετώντας τον στο βάθρο του καλύτερου Ελληνα πρωθυπουργού της μεταπολίτευσης... Κατάντια...

Σε δημοσκόπηση της ALCO στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθεροποιώντας το προβάδισμα του το τελευταίο διάστημα, έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά με 20,4% έναντι 20% της ΝΔ, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 10,4%. Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 6,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 5,1%, το ΚΚΕ 4,7%, η ΔΗΜΑΡ 4,1%. Αναποφάσιστοι είναι περίπου 1 στους 9 (8,7%) την αποχή επιλέγει το 7,5%, λευκό το 4,9% και «άλλο κόμμα το 7,3%.

Με τις αναγωγές επί των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 23,3%, η ΝΔ 22,8%, η ΧΑ 11,9%, το ΠΑΣΟΚ 7,9%, οι Αν.Ελ. 5,8%, το ΚΚΕ 5,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 4,7%, άλλο 8,3% και αναποφάσιστοι δηλώνουν το 9,9%.

Στο χώρο της Κεντροαριστεράς, επικρατεί έντονη κινητικότητα ψηφοφόρων. Σημαντικές είναι οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 15,5% (!) δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ έχει «διαρροές» και προς Χρυσή Αυγή (9%) και προς ΣΥΡΙΖΑ (από 4,5%)

Η ΔΗΜΑΡ είχει εξαιρετικά χαμηλή συσπείρωση της τάξης του 40% μόλις. «Μπετοναρισμένοι» είναι οι ψηφοφόροι της ΧΑ (86%) όπως και το ΚΚΕ (89%). Πολύ ικανοποιητικά – για τα δεδομένα της εποχής – ποσοστά συσπείρωσης πάντως εμφανίζει και η ΝΔ (74%), ο ΣΥΡΙΖΑ (67%) και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει την συνήθη εικόνα κατάρρευσης με μόλις 57% συσπείρωση έναντι του 12% που ελαβε τον Ιούνιο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέλος, οι απαντήσεις για το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ (77%) και ΔΗΜΑΡ (60%) θέλουν να εκπροσωπηθούν στην κυβέρνηση από πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων. Ωστόσο στο ερώτημα αν επιθυμούν κοινή κάθοδο στις εκλογές ενός σχήματος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι ψηφοφόροι τους δείχνουν διχασμένοι: Όσοι το θέλουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (σε ποσοστό 64%) άλλο τόσο το αρνούνται οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ (56%).

Στο ερώτημα «ποιόν κρίνετε ως καλύτερο Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης», πρώτος έρχεται ο ...Ανδρέας Παπανδρέου(!!!) και ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τρίτο τον Κώστα Καραμανλή. Τελευταίος με μόλις 0,1% έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου (πάλι καλά), που επί πρωθυπουργίας του υπήχθη η χώρα στον μηχανισμό διάσωσης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θετικά για τον πρώην Πρωθυπουργό, απάντησε μόλις 1 στους 1000 που ερωτήθησαν.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία alco για το thepaper.gr από το διάστημα 15-19 Φεβρουαρίου. Έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε τυχαίο, στωματοποιημένο δείγμα 1000 ατόμων, ηλικίας άνω των 18.

Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo