Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αίγυπτο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως απόψε, για να συζητήσει την κατάσταση στην Αίγυπτο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν, όταν ο στρατός και η αστυνομία επενέβησαν, για να διαλύσουν διαδηλωτές που απαιτούσαν να αποκατασταθεί στην εξουσία ο ανατραπείς εκλεγμένος ισλαμιστής πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Έλιασον, στις 17:30 ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (00:30 την Παρασκευή, ώρα Ελλάδας).

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν από κοινού η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστραλία, τρία κράτη-μέλη του Συμβουλίου.
Η υποστηριζόμενη από το στρατό μεταβατική κυβέρνηση διέταξε να διαλυθούν οι καταυλισμοί των ισλαμιστών διαδηλωτών, μετά τα ξημερώματα της Τετάρτης, έξι εβδομάδες μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Σύμφωνα με τις αρχές, στα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν χθες στη χώρα, έχασαν τη ζωή τους 578 άνθρωποι.

Χθες, σε μία πρώτη αντίδραση του Οργανισμού, ο Γενικός Γραμματέας του καταδίκασε το λουτρό αίματος στην Αίγυπτο, ενώ σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, απαίτησε να διεξαχθεί έρευνα για όσα έπραξαν οι δυνάμεις των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Την κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ είχε, επίσης, ζητήσει η Τουρκία.Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo