Εξαιρετικά άσχημη τροπή έχει λάβει η υπόθεση των σχέσεων της Τουρκίας και των Ηνωμένων
Πολιτειών, μετά την αποφασιστική παρέμβαση μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, τα οποία με έντονα επιθετικό τρόπο απαιτούν στην ουσία το «σκότωμα» της αγοράς των μαχητικών F-35 από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με πρώτο το πρακτορείο Reuters- πρωτοστατούν πλέον στις αποκαλύψεις για τα θέματα των S-400 και των F-35. Και το τονίζουμε αυτό, επειδή αυτόκλητοι συνήγοροι της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στις χθεσινές τοπικές εκλογές είδε την αρχή της αμφισβήτησης του, ισχυρίζονται ότι όλα όσα γράφονται και λέγονται για τις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον αποτελούν “φαντασιώσεις” Ελλήνων αρθρογράφων. ΔΕΝ είναι. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι και αναλυτές πρωτοστατούν στις αποκαλύψεις αυτές...
Είναι αξιοσημείωτο, λοιπόν, ότι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν γερουσιαστές και βουλευτές δεν εναντιώνεται η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Αντιθέτως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Έθνος της Κυριακής», τα μέλη του Κογκρέσου ενημερώνουν αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, πριν καταθέσουν τα νομοσχέδιά τους.
Οι Αμερικανοί πολιτικοί που εναντιώνονται στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αντισυμμαχική πράξη της Άγκυρας και τον κίνδυνο η Ρωσία να υποκλέψει τα απόρρητα μυστικά κατασκευής του F-35.
Η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζιν Σαχίν, μία εκ των εισηγητών του νέου νομοσχεδίου, το οποίο απαγορεύει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία μέχρις ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστοποιήσει ότι η Άγκυρα δεν θα παραλάβει τους S-400, δήλωσε τα εξής αποκαλύπτοντας και τις ανησυχίες του Πενταγώνου:
“Η προοπτική να έχει πρόσβαση η Ρωσία σε αεροσκάφη και τεχνολογίες των ΗΠΑ σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την εθνική και παγκόσμια ασφάλεια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που διακινούν οι αντίπαλοι του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ετοιμάσει το πακέτο των κυρώσεων για την Τουρκία, το οποίο θα στείλει στο Κογκρέσο ο υπουργός Εξωτερικών, Μαικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, όπως και ο υπουργός Άμυνας είναι υποχρεωμένοι από τους αμερικανικούς νόμους να ενημερώσουν τη Βουλή και τη Γερουσία για τον τρόπο αντίδρασης της Αμερικής στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ακυρώσει την παραγγελία του ρωσικού συστήματος.
Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, όταν επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η παραγγελία από τη Ρωσία ΔΕΝ θα ακυρωθεί ποτέ. Όμως, έχουν μία μικρή ελπίδα ότι στο τέλος δεν θα σπάσει το σχοινί, καθώς δίνουν μεγάλη σημασία στη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 8 Απριλίου. Ο Τούρκος πρόεδρος είδε να “τραυματίζεται” το γόητρο του στις χθεσινές εκλογές, και αυτή η εξέλιξη δεν τον βοηθά πολιτικά και διπλωματικά.
Οι πληροφορίες που έχουν εξασφαλίσει, αναφέρουν ότι η συνάντηση γίνεται βασικά για τους S-400. Στην αμερικανική πρωτεύουσα οι πολύ αισιόδοξοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να συμφωνηθεί μία φόρμουλα που θα αφαιρέσει την πίεση από την Τουρκία και η οποία θα αφορά είτε μία αναβολή στην παράδοση των S-400 είτε μία συμφωνία που δεν θα επιτρέπει σε Ρώσους τεχνικούς να έχουν τον έλεγχο του συστήματος όταν αυτό εγκατασταθεί στην Τουρκία. Όμως τα παραπάνω ΔΕΝ στηρίζονται από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν.
Φυσικά, τα μέλη της ομάδας των «απαισιόδοξων», πιστεύουν ότι ο Ερντογάν ζήτησε να επισκεφθεί τη Ρωσία για να συζητήσει με τον κ. Πούτιν τα μέτρα που θα λάβουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές κυρώσεις... Το ίδιο έπραξαν και το περυσινό καλοκαίρι, όταν μετά την αμερικανική επίθεση εναντίον της τουρκικής οικονομίας και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, ο κ. Πούτιν πρόσφερε οικονομική βοήθεια, ενώ τόνωσε και τον τουρκικό τουρισμό.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε σε Αμερικανούς συνομιλητές του ότι αγόρασε τους S- 400 για προσωπική του προστασία και ότι θα εγκατασταθούν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονται τα προεδρικά παλάτια. Είναι φανερό, λένε, ότι λόγω της τραυματικής του εμπειρίας από το «σικέ» πραξικόπημα προχώρησε στην αγορά των S-400 για να αντιμετωπίσει τα αμερικανικά F-16 στην περίπτωση νέας προσπάθειας ανατροπής του.
Η αμερικανική απόφαση είναι γνωστή και με τα σημερινά δεδομένα δεν θα αλλάξει. Ο Λευκός Οίκος απαιτεί ακύρωση της αγοράς του ρωσικού συστήματος και αντικατάστασής του από τους αμερικανικούς Patriot. Αυτή θα είναι η χειρότερη εξέλιξη για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Συρία και τους Κούρδους. Διότι οι Αμερικανοί θα τους παραχωρήσουν και τα F- 35.
Στην περίπτωση αυτή, που αυτή τη στιγμή δεν είναι και η πλέον πιθανή, η Τουρκία θα παραμείνει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, στο πλαίσιο του οποίου θα παραλάβει και 100 μαχητικά αεροπλάνα, που θεωρούνται τα καλύτερα στην αγορά.
Εάν η ‘Αγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις αμερικανικές υποδείξεις, θα εισπράξει αυστηρές κυρώσεις, που θα αφορούν και πρόσωπα πολύ κοντά στον Ερντογάν. Επίσης, θα ακυρωθεί η παραγγελία των F-35 και οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή «κομματιών» του αεροπλάνου θα εκδιωχθούν από το πρόγραμμα. Το κόστος για την τουρκική οικονομία θα είναι βαρύτατο.
Σε μία επιστολή μεγάλης ομάδας βουλευτών προς τον κ. Πομπέο, αναφέρονται τα εξής που δείχνουν και το πραγματικό καθεστώς των τουρκοαμερικανικών σχέσεων:
«Η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, των δυνάμεων του Κουρδικού YPG, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου».
Όποιος διαβάζει πίσω από τις γραμμές καταλαβαίνει ότι οι παραπάνω οι νέοι σύμμαχοι της Αμερικής στην περιοχή...
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η εφημερίδα Washington Post έγραψε ένα κείμενο μέσα από το οποίο πηγάζει η αισιοδοξία Αμερικανών αξιωματούχων ότι μετά τις χθεσινές τοπικές εκλογές στην Τουρκία θα μπορέσει η Ουάσιγκτον να εισέλθει σε μία διαπραγμάτευση με τον Ταγίπ Ερντογάν για να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Έχουμε γράψει άπειρες φορές ότι οι εμπλεκόμενοι είναι απρόβλεπτοι άνθρωποι και πολιτικοί... Σίγουρα, οι Αμερικανοί θα κάνουν μία νέα προσπάθεια. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν σκέφτεται σαν αυτούς. Φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του από καιρό και στις 8 Απριλίου, στη Μόσχα, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα τις ανακοινώσει. Θα είναι ένα εντυπωσιακό γεγονός, η ακύρωση της αγοράς των S-400 ή αναβολή στην εγκατάστασή τους...
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο «Έθνος της Κυριακής»
Μιχάλης Ιγνατίου
0 σχόλια :